Lenkija mažina pensinį amžių

  • Teksto dydis:

Lenkijos parlamentas trečiadienį nubalsavo už mažesnio pensinio amžiaus sugrąžinimą, nepaisant kylančių klausimų dėl tokio sprendimo poveikio valstybės finansams.

Nuspręsta nuo 2018 metų pensinį amžių vyrams sumažinti iki 65-erių metų, o moterims – iki 60-ies metų. Valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) 2015 metų rinkimų kampanijos metu žadėjo mažinti pensinį amžių po to, kai ankstesnė valdžia jį laipsniškai padidino iki 67-erių metų.

„Visų reformų, įskaitant ir pensijų sistemos, finansavimas yra garantuojamas biudžete“, – parlamentui sakė ministrė pirmininkė Beata Szydlo (Beata Šydlo).

„Kai lenkams sakote, kad pensija ateis anksčiau, tai reiškia bado pensiją. Jau dabar. O ateities kartoms tai reiškia, kad nebus pensijai visai“, – sprendimą pakomentavo opozicinės Šiuolaikinės partijos (Nowoczesna) parlamentarė Paulina Hennig-Kloski.

Lenkijos vyriausybė taip pat įgyvendina ir socialinę išmokų vaikams programą, kuria remiantis, kiekvienai šeimai kiekvieną mėnesį už antrą ir daugiau vaikų mokama 500 zlotų (110 eurų). Šiemet ši programa valstybei kainuos 17 mlrd. zlotų (3,8 mlrd. eurų), o kitąmet – 24 mlrd. zlotų.

Be to, Lenkijoje priimtas įstatymas, numatantis, kad kai kurie vaistai vyresniems nei 75-erių metų asmenims nieko nekainuoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių