Lenkija ir JAV pasirašė sutartį dėl amerikietiškų „Patriot“ raketų įsigijimo

  • Teksto dydis:

Lenkija pasirašė kompensavimo sutartį su JAV, o vėliau šį mėnesį bus pasirašytas galutinis susitarimas dėl didelio nuotolio oro erdvės gynybos sistemos „Patriot“ įsigijimo iš savo NATO sąjungininkės, penktadienį pranešė gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas (Marjušas Blaščakas).

10 metų galiosianti kompensavimo programa yra paskutinis žingsnis prieš „Patriot“ raketų pardavimą. Sutartyje numatyta, kad JAV investicijos Lenkijoje padės kompensuoti išlaidas šiam pirkiniui.

M. Blaszczakas nurodė, kad galutinis susitarimas su Vašingtonu turėtų būti pasirašytas vėliau šį mėnesį. Vyriausybei palanki Lenkijos žiniasklaida praneša, kad tai turėtų įvykti kovo 28-ąją.

„Kompensavimo susitarimai dėl programos „Wisla“ pasirašyti. Technologijos perdavimas... sustiprins Lenkijos gynybos industrijos pajėgumus“, – parašė ministras socialiniame tinkle „Twitter“.

„Žengtas paskutinis žingsnis prieš pasirašant sutartį dėl „Patriot“ sistemos pristatymo“, – pridūrė jis.

Lenkijos gynybos ministerijos sekretorius Sebastianas Chwalekas (Sebastianas Chvalekas) pasirašė kompensavimo sutartį su JAV kompanijų „Raytheon International“ ir „Lockheed Martin Global“ atstovais.

Valstybinė televizija „TVP Info“ pranešė, kad Lenkija už dvi „Patriot“ baterijas ir apie 200 raketų „žemė-oras“ turėtų sumokėti 1-1,3 mlrd. eurų.

Tuo tarpu kompensavimo susitarimų su „Raytheon International“ ir „Lockheed Martin Global“ vertė atitinkamai yra 53 ir 172 mln. eurų.

JAV Valstybės departamentas lapkritį nurodė pranešęs Kongresui,kad pritaria 10,5 mlrd. dolerių (8,9 mlrd. eurų) vertės sandoriui. Tai bus pirmoji Lenkijos įsigyta moderni priešraketinės gynybos sistema.

Praėjusių metų liepą Vašingtonas ir Varšuva pasirašė memorandumą, pagal kurį ginkluotės pristatymas turėtų prasidėti 2022-aisiais, o sistema pradėtų veikti metais vėliau.

Vašingtonas taip pat sutiko, kad JAV ir Izraelio gamybos raketos „SkyCeptor“, kurios tebėra tobulinamos ir veikiausiai bus pigesnės, būtų įtrauktos į susitarimą su Lenkiją antrajame jo etape.

Pernai liepą per NATO viršūnių susitikimą Varšuvoje buvo priimtas sprendimas atsiųsti į Baltijos šalis bei Lenkiją keturis Aljanso priešakinių pajėgų batalionus. Taip buvo nuspręsta reaguojant į Rusijos vaidmenį Ukrainos krizėje. Šie kariai turi padėti atgrasyti Rusiją nuo galimos intervencijos Maskvos anksčiau kontroliuotame regione.

„Patriot“ yra mobilios didelio nuotolio priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistemos, gaminamos kompanijos „Raytheon“. Jos skirtos sustabdyti taktines balistines raketas, žemai skriejančias sparnuotąsias raketas ir orlaivius.


Šiame straipsnyje: raketos patriotLenkijaJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Aišku kad amerikontai dar prieš paviešinimą žinojo apie naująsias rusų raketas ir suprato kad tas jų 'Patriot' - fuflo,daugiau žalos nei naudos. Tai ir 'parodė supratingumą', tuos žaisliukus BRANGIAI ėmė savo sąjungininkams pardavinėt: "Kol jus ten rusai dubasins,su žemėm maišys, mes turėsim laiko su rusais dėl paliaubų susitart".

Fidonijus

Fidonijus portretas
Pirkti Patriotus - tai mesti pinigus vėjui. Rusas parodė, kas iš jų liks. O pinigus geriau skirti švietimui. Tai kur kas labiau padidins šalies apginamumą.

taip

taip portretas
lenkai zino ka pirkt o ne musu socmafija plove pinigus su gaubicom ir A xsaukstais nekalbant apie kt nurasyta nereikalinga ginkluote tinkama nebent metalo lauzui......
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių