Lenkai kalėjimo bausme auklės už netinkamai vartojamą terminą

Lenkijoje netrukus bus priimtas įstatymas, leisiantis kalėjimu iki trejų metų bausti asmenis, kurie sąmoningai nacistinės Vokietijos mirties stovyklas, Antrojo pasaulinio karo metais įsteigtas Lenkijos teritorijoje, vadina lenkiškomis. Tiems, kas tokius terminus vartos nesąmoningai, grės baudos. Tautos Atminties institutui įstatymas suteikia teisę persekioti nacių mirties stovyklas „lenkiškomis“ vadinančius asmenis ir užsienyje.

Teisingumo ministerijos parengtą įstatymo projektą dar turi patvirtinti Seimas, pasirašyti prezidentas, bet vargu ar bus kliūčių. Lenkijos vyriausybė teigia norinti pasiekti, kad niekam, kad ir kas jis būtų, tokių mirties stovyklų kaip Aušvicas ar Birkenau, nesietų su Lenkijos valstybe, kuri buvo užpulta ir okupuota nacistinės Vokietijos, prarado šešis milijonus gyventojų, tarp jų – trys milijonai žydų, nužudytų per Holokaustą.

Lenkijos pareigūnams teko ne sykį prašyti, kad užsienio žiniasklaida ar politikai pasitaisytų pavadinę lenkiškomis buvusias mirties stovyklas, įkurtas nacių okupuotoje Lenkijoje. Tokį terminą yra pavartojęs ir Amerikos prezidentas Barackas Obama, bet vėliau atsiprašė.

„Deja, melas apie lenkiškas koncentracijos stovyklas, lenkiškas mirties kameras kartojamas įvairiuose pasaulio kraštuose. Todėl nereikia stebėtis – tyrimas tai parodė, kad, pavyzdžiui, Amerikos jaunimas mano, jog Lenkijos piliečiai vykdė Holokaustą, kad jie yra nacių žiaurumų per Antrąjį pasaulinį karą vykdytojai. Mūsų pareiga apginti tiesą, Lenkijos valstybės ir tautos, mūsų tėvų, motinų, senelių garbę“, – sakė Lenkijos teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro.

Abejojantiems, kad Tautos atminties institutui veiksmingai pavyks persekioti ir melagingus terminus vartojančius asmenis ir užsienyje, teisingumo ministras pateikė Izraelio pavyzdį: „Jeigu galvotume, kad kažkas reikšmingas gali bet ką sakyti arba kad bus sunku persekioti gyvenančius užsienyje, tuomet ir Izraelis negalėtų persekioti neigiančiųjų holokaustą, o dabar juos persekioja. Ir veiksmingai.“

Tautos Atminties institutui suteikta teisė ir kelti bylas. Įstatymo projektas buvo ilgai svarstomas, siūlytos griežtesnės bausmės – iki penkerių metų kalėjimo, bet vyriausybės patvirtintas projektas švelnesnis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Reikia panašiai ir lietuviams pasielgt: žydus šaudė fašistai; baust reikia bandančius tuom lietuvius apkaltint - nebuvo tuo metu laisvos Lietuvos, o tikrieji lietuviai žydus slėpė.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių