Lenkai galvoja apie naujus rinkimus

Praėjus metams nuo praėjusių pirmalaikių rinkimų lenkai vėl svarsto apie rinkimų paspartinimą ir noriai perrinktų visą valdžią.

Savaitgalį atliktoje visuomenės apklausoje du trečdaliai apklaustų lenkų pritarė idėjai paspartinti parlamento ir savivaldybių rinkimus, surengiant juos kartu su 2010 m. šalies prezidento rinkimais, pranešė Lietuvos radijas.

Apklausą užsakęs savaitraštis "Wprost" pabrėžia, kad tai visuomenės reakcija į nesibaigiančius konfliktus valdžios viršūnėse. Apklausose, kurias praeitą savaitę paskatino premjero ir prezidento konfliktas dėl šalies atstovavimo Europos Vadovų Tarybos susitikime, 83 proc. lenkų pareiškė jaučią gėdą ir pyktį dėl savo šalies vadovų vaidų.

53 proc. blogai įvertino iki šiol pasitikėjimu užtikrintą premjero Donaldo Tusko vyriausybę, 63 proc. neigiamai vertino prezidentą Lechą Kaczynskį.

66 proc. pritarė pasiūlytai idėjai iš karto perrinkti visą valdžią – kartu su po dvejų metų vyksiančiais prezidento rinkimais surengti pirmalaikius parlamento ir savivaldybių rinkimus.

Rytoj sueina lygiai metai nuo praėjusių pirmalaikių parlamento rinkimų, kai D.Tusko partija "Piliečių platforma" įveikė prezidentą L.Kaczynskį iškėlusią jo brolio dvynio Jaroslawo Kaczynskio partiją „Teisė ir teisingumas“.

Lenkijos vadovų kompetencinį ginčą dėl pirmenybės vadovauti šalies užsienio politikai spręs Konstitucinis Teismas.


Šiame straipsnyje: rinkimaiapklausosLenkija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių