Leiboristų lyderis: Britanijos pasitraukimas iš ES be sutarties būtų katastrofiškas

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos opozicinių leiboristų lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas) ketvirtadienį perspėjo, kad Britanijos pasitraukimas iš Europos Sąjungos be „Brexit“ sutarties būtų „katastrofiškas“ šalies pramonei, Londono vadinamosioms skyrybų su Bendrija deryboms atsidūrus aklavietėje.

J. Corbynas, atvykęs į Briuselį susitikti su kitais kairiosios pakraipos europiečių politikais ES viršūnių susitikimo užkulisiuose, britų televizijai „Sky News“ sakė, kad atvyko į Europos širdį „užtikrinti, kad derybos stotų į vėžes“.

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) ketvirtadienį per vakarienę su kitais 27 ES šalių lyderiais turėtų prašyti pradėti antrą derybų dėl būsimų Britanijos ir Bendrijos santykių, ypač prekybos, etapą.

Tačiau leiboristų lyderis pareiškė, kad T. May „sugebėjo nuvilti beveik visus“.

„Nuo jos priklauso, kad derybos sugrįžtų į vėžes. Mes negalime susitaikyti su mintimi, kad tiesiog stačia galva neriame į sutarties su Europa nebuvimą“, – kalbėjo J. Corbynas.

„Tai būtų katastrofa darbo vietoms gamybos pramonėje, ir mes turėtumėme realių problemų visoje ekonomikoje“, – sakė jis.

Kitos ES valstybės turėtų laikytis pozicijos, kad derybose nepasiekta pakankamos pažangos, leidžiančiosi pereiti prie antrojo derybų etapo. Vis tik ES lyderiai per viršūnių susitikimą turėtų susitarti, jog pradės vidaus pasirengimą dėl pereinamojo periodo ir būsimo prekybos susitarimo, kad gruodžio mėnesį būtų galima greit pereiti prie kitos fazės.

Britanija iš ES turėtų išstoti 2019 metų kovą, tačiau pareigūnai sako, kad derybas privaloma užbaigti iki 2018 metų lapkričio, kad ES nacionaliniai parlamentai turėtų laiko ratifikuoti „Brexit“ sutartį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių