„Lehman Brothers“ bankrotas – liūdna pasaka be pabaigos

Praėjus dviem metams po „Lehman Brothers“ bankroto, paženklinusio pasaulio ekonomikos krizės pradžią, šimtai ekspertų vis dar narplioja banko painius sandorius.

Perkūnas iš giedro dangaus

Prieš dvejus metus Tony Lomasas kartu su šeima mėgavosi kinišku maistu jo pamėgtame Esekso restorane, kai išgirdo telefono skambutį, kuris pakeitė jo gyvenimą. Vienas geriausių Didžiojoje Britanijoje bankrotų ekspertų jau buvo beveik baigęs pietauti, kai išgirdo prašymą ruoštis galimam „Lehman Brothers“ žlugimui.

Audito ir mokesčių konsultacijų bendrovės „PricewaterhouseCoopers“ (PwC) partneris T.Lomasas yra vienas Londono ekspertų, kurie užkulisiuose kruopščiai ruošiasi galimam atvejui, apie kurį niekas nenori net galvoti.

Prieš dvejus metus, rugsėjo 15-ąją, JAV investicinis bankas „Lehman Brothers“ žlugo. Jo sukelta banga nuvilnijo per visą pasaulį. Vertybiniai popieriai nusirito žemyn, o investuotojai pradėjo būgštauti, kad kapitalizmas atsidūrė prie bedugnės krašto. Valstybės pamačiusios, kad padariniai gali būti pražūtingi, ryžosi mokesčių mokėtojų pinigais gelbėti tokius finansinius milžinus, kaip „Royal Bank of Scotland“, HBOS ir „Lloyds TSB“.

Pradanginti milijardai

Praėjus dviem metams, T.Lomasas vis dar yra komandos narys. Vien Didžiojoje Britanijoje 800 žmonių kasdien dirba su „Lehman Brothers“ bankroto byla ir bando sugrąžinti prarastus milijardus banko klientams. Reikalavimai iš klientų ateina iki šiol.

Bankroto administratoriai bando iškapstyti menkiausius „Lehman Brothers“ turto likučius – ar tai būtų įmonių akcijos, ar meno kūriniai. Rugsėjo 29 d. aukcione bus parduodami paveikslai, už kuriuos tikimasi gauti 2 mln. svarų sterlingų.

Išmokos bankroto administratoriams ir teisininkams auga lyg ant mielių. Europoje jos pasiekė 900 mln. dolerių, o Jungtinėse Valstijose šį mėnesį perkops 1 mlrd. Bet ekspertai teigia, kad ši suma nėra didelė, atsižvelgiant į banko aktyvus bankroto metu – 639 mlrd. dolerių. Didžioji dalis šių pinigų buvo sukišta į rizikingus sandorius, bankrutavusias bendroves ir kitą turtą, kuris dabar tapo niekam nereikalingas.

Nežinomybės laikai

Kol bankroto administratoriai kovoja su didžiuliu iššūkiu, rinkos, prieš dvejus ištiktos panikos, pamažu pamiršta, dėl ko buvo kilęs sąmyšis. Akcijų indeksai „FTSE 100“ ir „Dow Jones“ vėl pasiekė prieškrizinį lygį.

Tačiau aukso kainos, šią savaitę pasiekusios naują 1270 dolerių už unciją rekordą, pasakoja kiek kitokią istoriją. Investuotojai ieško saugaus prieglobsčio šiais nežinomybės laikais, kai gilėja valstybės skolų krizė ir sklinda būgštavimai, kad išsivysčiusią ekonomiką turinčias šalis užgrius antra krizės banga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių