Laukiniai kapitalistai: vieni cypėje, kiti laisvėje

Prancūzas Jerome'as Kervielis – įžymybė. Tiesa, ne dėl nuopelnų, o veikiau rekordinės kada nors vieno žmogaus ištaškytos pinigų sumos. Prieš penkerius metus vyras vos nenuvarė vieno didžiausių Prancūzijos bankų "Societe Generale" į bankrotą. Vis dėlto, kaip pats sako, buvo verčiamas banko vadovų krauti jiems milijonus, o ne veikė savo nuožiūra.

Nuotraukoje: J.Kervielis – vieniems auka, kitiems sukčius, vos nepražudęs vieno didžiausių Prancūzijos bankų "Societe Generale".

Lygtinis paleidimas

"Societe Generale" bankas, beje, vienas didžiausių ne tik Prancūzijoje, bet ir Europoje dėl J.Kervielio itin rizikingų sandorių patyrė maždaug 4,9 mlrd. eurų nuostolių.

Ši prarasta suma vos neprivedė finansinės institucijos prie bankroto. Žinoma, makleris po skandalo buvo patupdytas į cypę, bet šią savaitę išvydo laisvę – jam pavyko susitarti dėl lygtinio paleidimo.

37 metų J.Kervielis pagal savo paleidimo sąlygas visą laiką turės nešioti elektroninę sekimo apyrankę ir kiekvienos darbo dienos vakare būti namuose. Jam bent jau daugiau nereikės tūnoti Fleri Meroži kalėjimo, esančio į pietus nuo Paryžiaus, kameroje.

"Esu nepaprastai laimingas, kad išeinu. Noriu iš naujo susikurti gyvenimą. Noriu normaliai gyventi su tais, kuriuos myliu, pradėti šeimą ir galiausiai mėgautis gyvenimu", – prie kalėjimo vartų savo planus susirinkusiems žurnalistams atskleidė J.Kervielis.

Jo advokatas Davidas Koubbi teigė, kad jo ginamojo paleidimas – pergalė.

"Šiandien mums nepaprasto džiaugsmo diena. Nepaprasto džiaugsmo", – tvirtino teisininkas. Anksčiau advokatas tvirtino, kad J.Kervielis yra susitaręs dėl darbo vienoje informacinių technologijų konsultacijų įmonėje ir tikisi pradėti "visiškai normalų gyvenimą".

Nuteistas makleris buvo už tai, kad piktnaudžiavo pasitikėjimu, klastojo ir neteisėtai suvedinėjo duomenis apie atliktus sandorius. Taip tvirtino prokurorai.

Banko vadovai, savo ruožtu, aiškino, kad nesankcionavo maklerio veiksmų.

J.Kervielis atrėžė, kad "Societe Generale" vadovai puikiai žinojo, kuo jis užsiima. Pasak jo, patys banko vadovai ragino jį ir jo kolegas vykdyti rizikingus sandorius, kad bankas uždirbtų kuo daugiau pinigų.

J.Kervielio pareiškimai, kuriuos parėmė kolegos, Prancūzijoje sukėlė daug triukšmo.

Maklerį net parėmė garsios kairiojo sparno ir Katalikų bažnyčios figūros, kurios mano, kad jis neteisingai buvo paverstas atpirkimo ožiu dėl visos bankininkystės sistemos bėdų. Neseniai J.Kervielis ėmė vaizduoti save paprastu žmogumi, įtrauktu į godumo orgiją, o dabar pripažinusiu, kad klydo.

"Visiems įgriso ši sistema, – prieš pat savo paleidimą pareiškė J.Kervielis. – Esu čia tam, kad pasmerkčiau sistemą, ir daug žmonių nori prie manęs šiuo klausimu prisidėti."
Jis net parašė memuarus apie darbą "Societe Generale", kuriame kritikavo laukinį kapitalizmą finansinėje sistemoje.

Sukčius genijus gedi sūnaus

Bernie Madoffas – didžiausios pasaulio istorijoje finansų piramidės kūrėjas – tuo metu gedi.

Šio mėnesio pradžioje nuo vėžio mirė jo 48 metų sūnus Andrew. 2010 m. iš gyvenimo pasitraukė jaunėlis sukčiaus sūnus Markas. Jis pasikorė netrukus, kai tėvas buvo nuteistas už didžiausią kada nors įvykdytą finansų aferą pasaulio istorijoje.

Tiesa, sūnūs Andrew ir Markas Madoffai niekuomet nebuvo oficialiai apkaltinti už tėvo padarytus nusikaltimus, nors abu dirbo tėvo 1960 m. įkurtoje korporacijoje "Investment Securities" LLC.

Tėvo afera sugriovė ne tik Andrew šeimą – jį paliko žmona, – bet jam teko atlaikyti didžiulę įtampą. Tūkstančiai žmonių jį kaltino už tėvo padarytus nusikaltimus, vyrui teko atsakinėti į begales žurnalistų klausimų. Andrew visuomet kartojo, kad neturi nieko bendro su finansų piramide, be to, sakė, kad su tėvu nutraukė ryšius.

"Aš jam (tėvui) niekuomet neatleisiu už tai, ką padarė, – yra sakęs viename interviu A.Madoffas. – Jis man yra miręs."

Nors, kaip sako JAV žiniasklaida, Andrew susitaikė su motina Ruth, kuriai taip pat buvo pateikti įtarimai žinojus apie įtartiną vyro veiklą, jis neatsakė į nė vieną tėvo jam iš kalėjimo rašytą laišką.

B.Madoffas buvo suimtas 2008 m. gruodžio 11 d. ir jam pateikti kaltinimai. 2009 m. teismas jam skyrė bausmę. Apie tai, kad sukūrė milžinišką finansų piramidę, tėvas sūnums atskleidė 2008 m. Kaip tuomet tvirtino JAV žiniasklaida, būtent sūnūs įdavė tėvą teisėsaugos pareigūnams.

2008 m. JAV kilo finansų krizė ir daugelis žmonių ėmė atsiiminėti pinigus iš piramidės. Taip finansų imperiją tapo sudėtinga išlaikyti.

A.Madoffo sukurta apgaulinga schema – gan paprasta. Dažniausiai vadinama "Ponzi" schema.

Žadėdamas pelningas 10–12 proc. palūkanas, A.Madoffas pasiimdavo investuotojų pinigus, bet jų niekada neinvestuodavo, o tiesiog pervesdavo juos į bendrovės sąskaitą ir ten palikdavo.

Kai klientas norėdavo atsiimti pinigus, jis atiduodavo jiems arba jų pačių, arba kitų klientų pinigus. Schema būtų veikusi, jei ne finansų krizė.

B.Madoffas teismo metu tikino, kad šią apgaulės schemą pradėjo 1990 m. pradžioje, tačiau tyrėjai bei kai kurie klientai įsitikinę, kad apgavystė prasidėjo dar 1970 m.
B.Madoffo aukomis tapo ir žinomi asmenys, tarp jų garsus Holivudo režisierius Stevenas Spielbergas ir Nobelio premijos laureatas Elie Wieselis, taip pat autoritetingos pasaulinės finansų struktūros ir labdaros fondai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių