Latvis pripažintas geriausiu Europos someljė

  • Teksto dydis:

Latvis Raimondas Tomsonas ketvirtadienį buvo pripažintas geriausiu Europos someljė po savaitę trukusių įtemptų varžybų, per kurias buvo rengiamos įvairios rungtys, pradedant vynų degustavimu, baigiant tinkamiausių vynų parinkimu prie prabangių patiekalų.

Latvis laimėjo Austrijos sostinėje vykusį čempionatą, per kurį varžėsi 37 someljė iš 34 Europos šalių.

R.Tomsonui pagrindinis prizas atiteko ketvirtadienio vakarą po sunkaus finalinio nepertraukiamų užduočių turo Vienoje, trukusio kelias valandas.

Latvis, karjerą pradėjęs pagarsėjusiame Rygos restorane „Vincents“, pirmiausiai dirbo padavėju asistentu, o 2006 metais tapo jo vyriausiuoju someljė ir laimėjo kelis prestižinius apdovanojimus.

Ketvirtadienį jis kartu su trimis kitais finalininkais iš Prancūzijos, Lenkijos ir Rumunijos turėjo atkimšti didžiulį šampano butelį ir staigiai pripilti 18 taurių, kad kiekvienoje jų gėrimo kiekis būtų visiškai vienodas.

Vėliau jie turėjo parinkti aperityvui tinkamiausią japonišką sakę ir paaiškinti savo pasirinkimą, taip pat parinkti itin aukštos kokybės vynų, kurie galėtų būti patiekti prie įsivaizduojamų patiekalų per prezidento šeštųjų kadencijos metų pokylį.

Per aklosios degustacijos sesiją finalininkai turėjo atpažinti itališko vyno rūšį, taip pat per tris minutes pateikti kuo išsamesnį prancūziško kalvadoso apibūdinimą.

Paskutinė, bet ne pati lengviausia užduotis – iš pateiktų nuotraukų tiksliai atpažinti įvairius vynuogynus ir vynuogių augintojus.

Per šiuos skonio ir nervų išbandymus R.Tomsonas išlaikė savitvardą ir atskleidė savo žinias ir patirtį, sukauptas per daugelį studijų ir darbo metų.

„Jis greitas, tikras burtininkas – man jis atrodė panašus į ledo čiuožėją. Atrodė, tarsi žiūrėčiau dailiojo čiuožimo rungtynes – jokios įtampos, nepaprastai gražu!“ – sakė Europos someljė čempionato komiteto pirmininkas Gerard'as Basset (Žeraras Basė).

„Kandidatas turėjo sugebėti susitvaduti, laiku atlikti veiksmus, pasiruošti psichologiškai... Tai tikras sportas“, – aiškino jis.

R.Tomsonas savo ruožtu išreiškė viltį, kad ši pergalė įkvėps kitus Latvijos restoranų darbuotojus ryžtis panašiems iššūkiams.

„Manau, faktas, kad tokia maža šalis kaip Latvija gali nuveikti didžių dalykų, suteiks didelę motyvaciją“, – pridūrė jis.

„Kliento akivaizdoje reikia pasitelkti savo teorines žinias ir charizmą, o svarbiausia – reikia, kad jis jaustųsi paprastai, elegantiškai ir labai patogiai“, – pabrėžė R.Tomsonas.

Ankstesnį čempionatą, vykusį 2013 metais, laimėjo someljė iš Švedijos. Kitas konkursas vyks 2019 metais Belgijos mieste Antverpene.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių