Latvijos vyriausybė nesusitarė su streikuojančiais gydytojais

  • Teksto dydis:

Latvijos sveikatos apsaugos ministrei Andai Čakšai, premjerui Mariui Kučinskiui ir Latvijos šeimos gydytojų asociacijos (LGAA) prezidentei Sarmitei Veidei trečiadienį vykusiame susitikime nepavyko susitarti dėl medikų streiko nutraukimo.

Liepos 3 d. prasidėjusiame šeimos gydytojų streike dalyvauja daugiau nei 600 medikų.

Vienas iš šeimos gydytojų reikalavimų yra 30 procentų padidinti apmokėjimą už prisirašiusius gyventojus (kapitacijos mokestį), o Sveikatos apsaugos ministerija siūlo didinti į jį įeinantį atlyginimą. Tačiau į kapitacijos sumą įtraukta ne tik šeimos gydytojo alga už gydymą, bet ir įvairios administracinės išlaidos, nes šeimos gydytojas yra ir praktikos vadovas.

Gydytojų ir ministerijos nuomonės skiriasi ir dėl sveikatos priežiūros sistemos reformos numatyto šeimos gydytojų bendrųjų praktikų sukūrimo.

Ministras pirmininkas žurnalistams pranešė, kad vyriausybei nepavyko susitarti su gydytojais dėl kapitacijos mokesčio padidinimo praktikų išlaikymui, todėl šis klausimas bus perduotas svarstyti Sveikatos apsaugos strategijos tarybai.

Tačiau šalys susitarė dėl kitų šeimos gydytojų keliamų reikalavimų, įskaitant prašymą laikinai atidėti medicinos procedūrų tarifų peržiūrėjimą.

Pasak M. Kučinskio, reformoje numatytas proporcinis medikų atlyginimų didinimas šeimos gydytojų netenkina, todėl susitikimo dalyviai grįžo prie derybų dėl kapitacijos mokesčio.

A. Čakša priminė, kad medikų atlyginimų didinimui nuo kitų metų bus skirta didelė pinigų suma – 80 mln. eurų.

„Sveikatos apsaugos ministerijos pasiūlymas – vienodas bazinis darbo užmokestis visiems gydytojams, įskaitant šeimos gydytojus, tačiau dėl papildomo apmokėjimo už naktines darbo valandas susidarys skirtumas, su kuriuo šeimos gydytojai dabar nesutinka“, – pareiškė ministrė.

A. Čakša nepritaria kapitacijos sumos didinimui, kai reikia galvoti apie didesniu atlyginimus visame sektoriuje.

„Mano pasiūlymas – paraginti šio sektoriaus strateginę tarybą peržiūrėti šį klausimą – ar sektorius yra pasirengęs, kad mes skirtingai vertintumėme kurios nors (darbuotojų) dalies atlyginimus ir susitelktume į kapitaciją, o ne tik darbo užmokestį“, – sakė ji.

Pasak A. Čakšos, Sveikatos apsaugos ministerija negali priimti vienašališko sprendimo didinti kapitacijos mokestį. Jeigu strateginė taryba tokiam sprendimui pritars, dabartinis darbo užmokesčio paskirstymas bus peržiūrėtas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių