Latvijos prezidentas vyriausybę formuoti pavedė J. Bordanui

  • Teksto dydis:

Latvijos prezidentas Raimondas Vėjuonis trečiadienį nusprendė pavesti formuoti vyriausybę Naujosios konservatorių partijos (NKP) kandidatui Janiui Bordanui.

Valstybės vadovas nurodė, kad J. Bordanbas turi per dvi savaites, iki lapkričio 21 dienos, pasiūlyti kabineto sudėtį ir užtikrinti jam parlamento daugumos palaikymą. Jeigu jam nepavyktų šito padaryti, prezidentas įpareigos suformuoti vyriausybę kitą kandidatą.

Per spalio 6-ąją vykusius rinkimus NKP gavo 16 vietų parlamente.

Po pokalbio su prezidentu J. Bordanas sakė esąs 80 proc. įsitikinęs, kad jo pasiūlyta vyriausybė bus patvirtinta. Jis pridūrė, kad lieka galioti NKP nuostata nebendradarbiauti su kadenciją baigiančios koalicijos pagrindine partnere – Žaliųjų ir valstiečių sąjunga (ŽVS).

R. Vėjuonis sakė, kad į Saeimą išrinktų partijų konsultacijos dėl koalicijos tęsiasi jau mėnesį, todėl jis laukia ryžtingų ir atsakingų J. Bordano veiksmų, kad būtų sudaryta koalicijos sutartis ir būtų nustatyti prioritetiniai uždaviniai.

Prezidentas taip pat tikisi, kad kandidatūros į Užsienio reikalų ir Gynybos ministerijų vadovų postus bus derinamos su juo. R. Vėjuonis pabrėžė, kad tikisi iš naujos vyriausybės, jog bus toliau stiprinamas nacionalinis saugumas ir finansų sistema, taip pat bus parengtas subalansuotas valstybės biudžetas.

Tuo pat metu svarbu užtikrinti, kad būtų pradėtos reformos būtų nepertraukiamai tęsiamos, kad būtų stiprinama žiniasklaidos nepriklausomybė, teisinė valstybės ir tobulinamas kovos su pinigų plovimu mechanizmai, pabrėžė R. Vėjuonis.

Nuo spalio 6-ąją įvykusių Saeimos rinkimų į parlamentą patekusių partijų derybos dėl koalicijos iki šiol nedavė konkrečių rezultatų. Derybose dalyvauja šešios politinės jėgos – NKP, populistinė partija „Kam priklauso valstybė?“ (KPV LV), liberalusis susivienijimas „Už plėtrą/Už!“, Nacionalinio aljanso „Viskas Latvijai!“ - „Tėvynei ir Laisvei“ ir Judėjimo už Latvijos nacionalinę nepriklausomybę susivienijimas (VL-TL/JLNN), ŽVS ir susivienijimas „Naujoji vienybė“.

Prokremliška socialdemokratinė partija „Santarvė“, gavusi daugiausiai balsų, į derybas nebuvo pakviesta.

J. Bordanas darbą Saeimoje pradėjo 1993 metais kaip tuometės liberalios partijos „Latvijos kelias“ narys.

Jis taip pat yra dirbęs buvusio premjero Valdžio Dombrovskio patarėju, o 2012–2014 metais buvo teisingumo ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O jis latvis?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių