Latvijos paviešintame su KGB bendradarbiavusių asmenų sąraše – buvęs premjeras

  • Teksto dydis:

Buvęs Latvijos premjeras, dabartinis Aukščiausiojo Teismo pirmininkas ir vienas velionis katalikų kardinolas yra minimi kaip su sovietine KGB per Šaltąjį karą bendradarbiavę asmenys, rodo penktadienį paskelbti KGB archyvo dokumentai.

Latvijos valstybinis archyvas paviešino visų buvusių agentų, tarp jų – aktyviai tebeveikiančių politikoje arba versle – vardus po maždaug 25 metus trukusių teisinių ir politinių ginčų.

„Kolaborantų sąrašas rodo, kad kaip KBG kontaktai buvo verbuojami visų profesijų ir amžiaus asmenys“, - politologas Didzis Šėnbergas rašo vietos naujienų portale Pietiek.com.

Nuo 1953 iki 1992 metų KGB užverbavo beveik 24 tūkst. latvių, tapusių kolaborantais arba tarnybos agentais.

Kitaip negu kitos buvusios sovietinės respublikos, Latvija sugebėjo išsaugoti savo KGB archyvą nuo sunaikinimo, kai 1991 metais atgavo nepriklausomybę.

Latvijos tarnybos perėmė KGB būstinę Rygoje, sukrovė dokumentus į didžiulius maišus ir išvežė juos į saugią vietą.

Vadinamuosiuose „KGB maišuose“ išliko visų kolaborantų sąrašai, įskaitant jų slapyvardžius, tikruosius vardus, gimimo vietas ir kitus duomenis.

Tarp žinomiausių asmenų, minimų šiuose dokumentuose, yra Ivaras Guodmanis, dukart ėjęs Latvijos ministro pirmininko pareigas ir dirbęs Europos Parlamente. Dabar jis yra didžiausios Latvijos farmacijos įmonės valdybos narys.

Tarp jų taip pat yra dabartinis Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Ivaras Bičkovičas, vėlionis katalikų kardinolas Julijanas Vaivuodas, buvęs užsienio reikalų ministras Georgas Andrejevas ir Latvijos Ortodoksų Bažnyčios metropolitas Aleksandras Kudriašovas.

Sąraše taip pat minimi keli parlamento nariai, diplomatai, menininkai ir rašytojai – kartu su vardais žmonių, spaustų KGB kolaboruoti, bet atsisakiusių šnipinėti kitus.

Latvija daug metų diskutavo, ar „KGB maišų“ dokumentai turi būti paviešinti. Tokiam žingsniui nuolat priešindavosi asmenys, įtariami bendradarbiavimu su KGB.

Tik 2015 metais buvo įkurta mokslo komisija, įpareigota išnagrinėti archyvų medžiagą ir parengti ją paskelbti.

Su šia medžiaga, paskelbta tinklalapyje kgb.arhivi.lv, gali susipažinti kiekvienas, nemokamai užsiregistravęs.


Šiame straipsnyje: KGBLatvijaLatvijos premjeras

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O gal tuose sąrašuose ir mūsų Dėdulė yra paminėtas?..

GESTAPO zonderkomanda

GESTAPO zonderkomanda  portretas
Kaip cia yra. Lietuvoje komunistai, KGBistai sulinde i valdzia garbina pokariu banditus kuriuos ju tevai saude ir veze i Sibira. Prezidente - komunistine valiutine Leningrado purva. Landzbergis - KGBistinis skundikas. Gauguma seimo ziurkiu taip pat komunistines atmatos. Is komunistu pasidare FASISTAIS ir prie progos su malonumu MASISKAI ZUDYTU Lietuvos zmones. Ko tik del pinigu nepadarysi ar ne komunisteliai?

NA NA

NA NA  portretas
na pas mus Lietuvoje tokios galimybės nebus ,kad būtų išviešinti kgbistų archyvai ,tuo labiau ,kad landsbeerginiai yra išvogę sau nepalankias bylas ,tai organizavo dėįdulė landsbergis kgbistas ,kol Lietuvą valdys landsberginių gauja ir Grybauskaitė ,kuri atėjo į prezidento postą su suklastota savo legendine biografiją ,tol Lietuva tiesos apie kgbistus ,kurie ir dabaR VYKDO ARDOMĄJĄ VEIKLĄ PRIEŠ LIETUVĄ ,nesužinos ,nors ir taip visi mato ir žino kam tarnauja landsberginių gauja su savo dalia ,,,sėkmės ,ateis ir į Lietuvą šventė ,,,,
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių