Latvijos eksprezidentei – kritika dėl sklypo šeimos kapui istorinėse kapinėse

  • Teksto dydis:

Latvijoje kilo pasipiktinimo banga paaiškėjus, kad buvusi prezidentė Vaira Vykė-Freiberga gavo sklypą šeimos kapui prestižinėse sostinės kapinėse.

Kaip praėjusią savaitę pranešė laikraštis „Diena“, V.Vykė-Freiberga per tarpininkus gavo sklypą laidojimui istorinėse 1-osiose Miško kapinėse, netoli pirmojo Latvijos prezidento Janio Čakstės kapo.

Rygos miesto savivaldybės atstovai laikraštį „Diena“ patikino, kad gauti sklypą laidojimui 1-osiose ir 2-osiose Miško kapinėse apeinat nustatytą tvarką neįmanoma.

Kaip paaiškino savivaldybės Aplinkos ir būsto departamento Juridinio skyriaus vyriausiasis specialistas Krišas Noris, Pirmosios Miško kapinės turi dalinai uždarytų kapinių statusą.

Pati V.Vykė-Freiberga socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad ją nuliūdino kilęs triukšmas.

„Nejau reikia grįžti svetur, kur niekam nešautų į galvą mintis pavydėti žmogui kapo“, – retoriškai klausė buvusi valstybės vadovė.

1937 metais Rygoje gimusi V.Vykė-Freiberga baigiantis 1944-iesiems, kai prasidėjo antroji sovietų okupacija, kartu su tėvais pasitraukė į Vokietiją, tuo metu dar valdytą nacių.

Ten ji baigė latvių pradinę mokyklą pabėgėlių stovykloje Liubeke, kur mirė jos jaunesnė sesuo.

1949 metais šeima persikėlė į Kasablankos uostamiestį Prancūzijos Maroke, o 1954-aisiais įsikūrė Toronte, kur busima Latvijos prezidentė baigė vidurinę mokyklą.

Savo komentare V.Vykė-Freiberga rašo, kad 1938 metais mirusio jos tėvo jūrininko kūnas buvo įsuktas į Latvijos valstybės vėliavą ir nuleistas į Atlanto vandenyną.

Primena ji ir apie kitų savo artimųjų likimus – per bombardavimą žuvusį motinos brolį Andrį, Meklenburge mirusią seserį Marytę, 1966-aisiais gimusį sūnų, kuris mirė ir yra palaidotas Toronte.

„Mes jau įforminome dokumentus dėl urnos su jo pelenais parvežimo į Latviją, todėl laiku pradėjome ieškoti vietos šeimos kapui“, – rašo V.Vykė-Freiberga.

„Kaip dabar mums laidoti sūnų kape, kuris suterštas mūsų pačių tautos neapykantos, pavydo bei pykčio ir negi kaltinimų įvykdžius nusikaltimą?“ – klausia buvusi valstybės vadovė, šias pareigas ėjusi dvi kadencijas 1999-2007 metais.

Kovos su korupcija ir korupcijos prevencijos biuras pranešė, jog įvertins žiniasklaidoje paskelbtą informaciją apie tai, kad V.Vykė-Freiberga per tarpininkus gavo sklypą šeimos kapui 1-osiose Miško kapinėse.

Biuras sprendimą dėl būtinybės atlikti patikrinimą priims atsižvelgdamas į tai, kad V.Vykė-Freiberga jau nebėra valstybės tarnautoja, naujienų agentūrai BNS sakė jo atstovė Laura Duša.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomone.Kitaip Lietuvos nebeliks kaip tokios.

Nuomone.Kitaip Lietuvos nebeliks kaip tokios. portretas
Nebera valstybes tarnautoja.O ji buvo Prezidente.Kodel musu Prezidentam tokia pagafrba? Juk AMB irgi nebebuvo Prezidengtas.O Kristinos nepajegia musu teisesauga iskraustyti is Turniskiu.Manau,kad musu teisine sistema supuvus.Visagalis pinigas visur.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių