Latvijos ekonomisto areštas kaitina aistras

Latvijoje neslopsta skandalas dėl ekonomisto arešto. Istorija, kada universiteto dėstytojas buvo suimtas po to, kai žiniasklaidai išsakė savo nuomonę dėl galimo lato devalvavimo, susidomėjo britų nacionalinis transliuotojas.

BBC informuoja, kad Ventspilio universiteto koledžo dėstytojas Dmitrijus Smirnovas praėjusį mėnesį vienam šalies dienraščiui pareiškė, kad šalies nacionalinę valiutą latą ketinama devalvuoti. Duodamas interviu leidiniui vyras patarė žmonėms atsiimti pinigus iš bankų arba juos išsikeisti į kitą valiutą.

Netrukus po šio jo pareiškimo dėstytoją areštavo Latvijos saugumo policija, kurios pareigūnai paprastai kovoja su organizuotu nusikalstamumu ir medžioja teroristus. D.Smirnovas dviem dienoms buvo uždarytas į vienutę. Vyrui nebuvo pareikšti jokie oficialūs kaltinimai.

Duodamas interviu BBC ekonomistas tvirtino, kad pareigūnai jam priekaištavo dėl mėginimo destabilizuoti šalies finansų sistemą. "Aš buvau įbaugintas. Aš nesu teisininkas, tačiau aš negaliu įsivaizduoti, kad žmogus gali būti sulaikytas dėl to, kad išreiškė savo nuomonę", - sakė D.Smirnovas.

Latvijos policija su žurnalistais nenoriai kalbėjo apie D.Smirnovo sulaikymą, tačiau BBC atsiųstame laiške šiek tiek paaiškino dėstytojo sulaikymo aplinkybes. "Latvijos saugumo policija gavo skundą iš finansų kontrolės institucijos, po to mes iniciavome reikiamą tyrimą", - rašoma policijos pareigūnų paaiškinime britų nacionaliniam transliuotojui.

Latvijos ministro pirmininko atstovas spaudai nekomentuoja D.Smirnovo arešto, tačiau pabrėžia, kad šalies valdžia pasisako už nuomonių įvairovę. "Mes remiame nuomonių laisvę, tai mūsų Konstitucijos pagrindas", - tvirtina premjero atstovas spaudai.

Kol vyksta tyrimas, universiteto dėstytojui neleidžiama išvykti iš šalies. Paklaustas, ar būtų kitaip patarinėjęs žmonėms, jei būtų žinojęs apie gresiantį suėmimą, D.Smirnovas netruko atsakyti. "Žinoma, aš būsiu atsargesnis. Aš nenoriu vėl patekti į kalėjimą", - kalbėjo D.Smirnovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių