Latvija mini 92-ąsias savo nepriklausomybės metines

Latvija ketvirtadienį, lapkričio 18-ąją, mini savo nepriklausomybės 92-ąsias metines, nes būtent šią 1918 metų dieną šalis tapo nepriklausoma nuo Rusijos imperijos.

Rygos gyventojai ir svečiai galės padėti gėlių prie Laisvės paminklo, o Lapkričio 11-osios krantinėje 14 val. vietos (ir Lietuvos) laiku vyks Latvijos ginkluotųjų pajėgų paradas.

Iškilmių kulminacija taps Latvijos prezidento Valdžio Zatlerio kreipimasis į tautą prie Laisvės paminklo 20 valandą, o vėliau Lapkričio 11-osios krantinėje susirinkusieji kartu giedos valstybės himną; vyks kiti renginiai.

Iškilmes Rygoje vainikuos šventiniai fejerverkai.

1918 metų rudenį Vokietijai pralaimėjus Pirmąjį pasaulinį karą latvių partijos, kurios jau po 1917 metų Vasario revoliucijos Rusijoje pradėjo kelti autonomijos reikalavimus, pasinaudojo susidariusia padėtimi ir lapkričio 17 dieną įkūrė Latvijos Tautos Tarybą. Kitą dieną ji paskelbė Latvijos nepriklausomybę.

Latvijos nepriklausomybė truko iki Antrojo pasaulinio karo pradžios, kai pagal Berlyno ir Maskvos pasirašytą Molotovo-Ribbentropo pakto slaptąjį protokolą ji pateko į SSRS įtakos sferą ir po to buvo inkorporuota į komunistinę imperiją kaip sovietinė respublika.

Latvijos nepriklausomybė vėl buvo atkurta 1991 metų rugpjūčio 21 dieną po nesėkmingo pučo Maskvoje.


Šiame straipsnyje: Latvijanepriklausomybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių