Latviai sužinojo savo didvyrį ir stojo jo ginti

Latvijos programišius Neo, ištraukęs į dienos šviesą iš nuskurdinto biudžeto lobstančius politikus ir valdininkus, pasirodė esąs universiteto mokslininkas.

Sąžiningas ir labai gabus

Latvijos teisėsauga antradienio vakare atliko kratą Latvijos universiteto Matematikos ir informatikos institute. Areštavę vieną serverį, pareigūnai išvažiavo 22 val. Maždaug tuo pat metu instituto pastatą paliko ir Dirbtinio proto laboratorijos mokslininkas Ilmaras Poikanas. Kitą dieną jis į darbą neatėjo ir mobiliojo telefono nekėlė.

Netrukus paaiškėjo, kad mokslininkas suimtas dėl įtarimų įsilaužus į Valstybės pajamų tarnybos (VPT) duomenų bazes ir pavogus daug informacijos. Įtariamasis neišsisukinėjo ir prisipažino, kad yra tas programišius Neo, paviešinęs didžiulius valdininkų atlyginimus ir pramintas Latvijos Robinu Hudu.

Dirbtinio proto laboratorijoje 31 metų I.Poikanas vykdė latvių kalbos kompiuterizacijos projektą. Jis dalyvavo kuriant programą, kuri atpažintų rašytinę ir žodinę latvių kalbą. Vyras įsidarbino Latvijos universiteto Matematikos ir informatikos institute dar būdamas studentu, o vėliau, įgijęs informacinių technologijų magistro laipsnį, tapo instituto mokslininku.

Rygos komercijos gimnazijos, kurioje mokėsi I.Poikanas, direktorė Tatjana Strautmanė buvusį mokinį apibūdino kaip santūrų, sąžiningą ir labai gabų žmogų.

Nuteisti paprasta nebus

I.Poikanas teisėsaugai prisipažino, kad iš VPT duomenų bazių parsisiuntė duomenų apie valstybės tarnautojų atlyginimus ir juos paviešino. Tačiau įtariamasis nesutinka, kad pažeidė įstatymus. Jis tikina, kad pasinaudojo „atsarginėmis durimis“, arba spraga duomenų bazių apsaugos sistemose, ir jokio įsilaužimo neatliko.

Teisėsauga taip pat kaltina įtariamąjį paviešinus svetimus asmeninius duomenis, bet iškelti oficialius kaltinimus irgi nebus paprasta. Neo buvo labai atsargus ir viešino tik tas pavardes, kurias leidžia įstatymai.

I.Poikano interesus teisme gins politikas ir advokatas Aleksejus Loskutovas - buvęs Latvijos antikorupcijos biuro vadovas, netekęs posto po to, kai atskleidė neteisėtą partijų finansavimą.

I.Poikanui ruošiami kaltinimai pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius. Juose numatoma maksimali bausmė yra 10 metų kalėjimo arba 200 minimalių atlyginimų bauda.

Prasidėjo protestai

Paviešinęs skandalingus skaičius, kurie rodo, kad krizės sąlygomis kai kurių pareigūnų atlyginimai ne tik nemažėjo, bet ir augo, Neo sulaukė latvių simpatijų ir buvo pramintas Robinu Hudu. Į jo pusę stojo dalis Latvijos politikų ir dauguma visuomenės.

Ketvirtadienį prie vyriausybės pastato Rygoje susirinko maždaug 100 žmonių, jie rankose laikė plakatus su užrašu „Laisvę Neo!“ ir ant asfalto kreida rašė raginimus vyriausybei gaudyti tikrus vagis. Akcijoje dalyvavo studentai, pensininkai, įvairių organizacijų atstovai, o taip pat televizijos žurnalistė Ilzė Nagla, kurios namuose tiriant Neo bylą buvo atlikta krata.

Reikalauja šalinti ministrę

Pareigūnai į žurnalistės namus atėjo antradienio vakare - maždaug tuo pat metu, kai vyko krata Latvijos universiteto Matematikos ir informatikos institute ir buvo suimtas I.Poikanas. Jie apieškojo būtą ir paėmė kompiuterio kietąjį diską bei kelias USB atmintines.

I.Naglos kuriama Latvijos televizijos laida „De facto“ vasario mėnesį pirmoji pranešė apie tai, kad VPT elektroninėje pajamų deklaravimo sistemoje atsirado „skylė“, per kurią nežinomi asmenys per tris mėnesius gavo beveik 7,4 mln. dokumentų, kurie sudaro 120 gigabaitų. Apie bene stambiausią Latvijoje duomenų nutekėjimą „De facto“ kūrėjai teigė sužinoję iš grupės žmonių, pasivadinusių „Ketvirtojo Atgimimo liaudies armija“.

Krata I.Naglos namuose virto dideliu skandalu, kai paaiškėjo, jog ji buvo atlikta paskubomis, o teismas apie tai buvo informuotas tik kitą dieną. Žiniasklaidos atstovai tvirtina, kad priversti žurnalistę atskleisti savo šaltinius galima tik teismo sprendimu arba tuo atveju, jeigu ji pati yra įtariamoji. Tuo tarpu I.Nagla Neo byloje yra tik liudytoja.

Pasipiktinusi teisėsaugos veiksmais, Latvijos Seimo opozicija pareikalavo pašalinti iš pareigų vidaus reikalų ministrę Lindą Murniecę. Atsižvelgiant į tai, kad šiuo metu Latvijos vyriausybė neturi daugumos palaikymo parlamente, tai yra visai įmanoma.

Šešiaženkliai atlyginimai

Kovo mėnesį Neo paviešino Latvijos banko darbuotojų atlyginimus, išmokėtus nuo 2007 m. rugsėjo iki 2009 m. gruodžio. Šis sąrašas nėra visiškai anoniminis - jame minimos kai kurių darbuotojų pavardės.

2007 m. rugsėjį didžiausią atlyginimą - 9930 latų (48 333 litus) - gavo neįvardytas Asmuo Nr. 2. Rinkos operacijų valdybos pirmininko Raivo Vanago atlyginimas sudarė 6 tūkst. latų (29,2 tūkst. litų), o centrinio banko vadovo Ilmaro Rimševičiaus - 5560 latų (27 tūkst. litų). Didesnius nei 2 tūkst. latų (9730 litų) atlyginimus tuo metu gaudavo 52 Latvijos banko darbuotojai.

2007 m. pabaigoje vadovaujančių darbuotojų atlyginimai gerokai išaugo. I.Rimševičiaus alga padidėjo net keturis kartus.

2008 m. pabaigoje didžiausią atlyginimą Latvijos banke gavo R.Vanagas - 23 373 latų (114 tūkst. litų). Toliau sąraše buvo banko valdybos pirmininkas Maris Kalis (15 879 latai, 77 tūkst. litų), valdybos pirmininko pavaduotojas Reinis Jakovlevas - (13 655 latai, 66,5 tūkst. litų) ir informacinių sistemų skyriaus vadovas Haris Ozolas (13 188 latai, 64 tūkst. litų).

Praėjusių metų pabaigoje vadovaujančių banko darbuotojų atlyginimai vėl pasikeitė. R.Vanago alga sumažėjo nuo 11 016 latų (53,6 tūkst. litų) iki 6097 latų (29,5 tūkst. litų), o I.Rimševičiaus atlyginimas išaugo nuo 3995 latų (19,5 tūkst. litų) iki 6824 latų (33 tūkst. litų).

2009 m. pabaigoje didesnius nei 2 tūkst. latų (9730 litų) atlyginimus gavo beveik 100 Latvijos banko darbuotojų. Du Latvijos banko darbuotojai gruodį gavo stambias sumas - 11 446 latus (55,7 tūkst. litų) ir 10 479 latų (51 tūkst. litų).

Anksčiau Neo paviešino ir kitų Latvijos valstybinių institucijų darbuotojų atlyginimus. Visuomenė sužinojo, kad valstybinės Finansų ir kapitalo rinkų komisijos narių atlyginimai pernai siekė 7 tūkst. latų (34 tūkst. litų), nacionalizuoto "Parex" banko vadovų - 12 tūkst. latų (58 tūkst. litų), o Rygos susisiekimo bendrovės "Rīgas Satiksme" vadovų - net 25 tūkst. latų (121 tūkst. litų).

Neo taip pat paviešino dokumentus, liudijančius, kad Latvija praėjusiame dešimtmetyje pardavinėjo ginklus ir karo techniką Somaliui, nors Jungtinės Tautos 1992 m. šiai Afrikos valstybei pritaikė embargą. Kaltininkai buvo nustatyti, bet gavo švelnias bausmes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių