Laivuose paliekami tūkstančiai jūrininkų

  • Teksto dydis:

Dėl chaoso laivyboje, mažų frachtų ir kitokių priežasčių kasmet pamestuose laivuose paliekama šimtai jūrininkų.

Daugėja pamestų jūrininkų

Tarptautinė darbo organizacija paskelbė duomenis, kad per pastaruosius penkis metus kasmet užfiksuojama nuo 12 iki 19 atvejų, kai jūrininkai paliekami laivuose.

Nuo 2012 metų fiksuota, kad laivuose buvo palikti 1352 jūrininkai. Vien šiemet tokių jūrininkų yra 339.

Pasaulinės jūrininkų organizacijos yra sunerimusios. Atrodytų, kad priėmus jūrininkų biliu vadinamą Konvenciją dėl darbo jūrų laivyboje likimo valiai pamestų jūrininkų kaip ir nebeturėtų likti.

Vienok, likimo valiai kartu su laivais pamestų jūrininkų netgi daugėja. Ir 2017 metais jų kiekis visame pasaulyje smarkiai išaugo. Pateikiami duomenys, kad nuo 2004 metų iki šios dienos iš viso buvo užregistruoti 287 atvejai, kai su laivais pamestos ištisos įgulos.

Neoficialiais duomenimis, šiuo metu pasaulyje problemų su darbdaviais turi arti 80 laivų įgulų.

Atsakymo kol kas nėra

Kodėl staiga šoktelėjo pamestų jūrininkų kiekis, tarptautinės organizacijos kol kas neturi atsakymų. Svarstoma, kad galbūt tai yra siejama su nuo šių metų įsigaliojusiu reikalavimu laivų savininkams finansiškai užtikrinti, kad laivų įgulos sėkmingai būtų sugrąžintos į namus.

Greičiausiai jūrininkų sugrąžinimo į namus sistema neveikia. Arba jūrininkai nenori grįžti namo, kol jiems nesumokėti atlyginimai už dirbtą laiką.

Tarptautinės transporto darbuotojų federacijos (ITF) ekspertas Keitas Higingbotomas mano, kad kol kas praėjo per mažai laiko, kad būtų jaučiami Konvencijoje naujai numatyti privalomo jūrininkų sugrąžinimo į namus rezultatai.

„Negalima laukti kokios nors „universalios piliulės“ prieš nesąžiningus laivų savininkus. Reikia suprasti, kad tokių kompanijų buvo, yra ir matyt dar ilgą laiką bus. Reikia pamažu siekti, kad jūrininkų sugrąžinimo į namus draudimo sistema veiktų sklandžiai“, - teigė K. Higingbotomas.

Užstrigo jūrininkai iš Lietuvos

Į nemalonią situaciją pateko ir keli jūrininkai iš Lietuvos. Ispanijos Kanarų salos Las Palme uoste remontuojamo laivo „Polar Star“ jūrininkai negalėjo grįžti namo, nes jiems nesumokėtas atlyginimas.

Laivo įgula buvo tapusi tarsi įkaite – jūrininkams buvo draudžiama palikti laivą ir nieko į jį neįsileisti. Draudimas atšauktas įsikišus tarptautinei transporto darbuotojų federacijai. Paliktiems jūrininkams padėjo ir Lietuvos ambasada Ispanijoje.

Jūrininkus laive „Polar Star“ įdarbino „Danica Crewing Services Balticum“, kuri neseniai įkurta ir atestuota Lietuvoje.

Jos atstovai tikino, kad laive atlyginimo laukiantys jūrininkai nebadauja –  turi užtektinai maisto ir geriamojo vandens.

Pavyko pasiekti, kad laive „Polar Star“ įstrigusius Lietuvos jūrininkus grąžins laivo savininkė Jūrininkai rugpjūčio 29-ąją turėjo paskristi į Palangos oro uostą. Išspręstas tik jūrininkų sugrąžinimo, bet ne atlyginimų mokėjimo klausimas.

Paaiškėjo, kad Las Palmo laivų statyklos „Astican Shipyard“ prašymu laivas „Polar Star“ areštuotas net nuo 2012 m. Klausimas, kaip į tokį probleminį laivą pateko jūrininkai iš Lietuvos?

Lietuvos jūrininkai nedažnai užstringa laivuose su Lietuvos vėliava. Paskutinį kartą nepalankios situacijos Lietuvos jūrininkams buvo 2015–2016 m. bankrutuojant Lietuvos jūrų laivininkystei.


Šiame straipsnyje: jūrininkailaivailaivyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Strigusysis

Strigusysis portretas
Lietuvos ambasada niekuo nepadejo. Uz bilietus moketi nenorejo, del to bande prikalbeti mus imt bilietus i skola ir pinigus grazint per 3men, nes kitu atveju turesime laukti dar bent menesi. Kol kalbejom telefonu, mus skubino greiciau priimt sprendima, tikedamiesi, kad nepasitarsim su ITF. Mum padejo tik ITF, tiek Klaipedoje, tiek Las Palmas.

Poliarnikas

Poliarnikas portretas
Nesupratau parašymo, kad mums padėjo lietuvos ambasada??? Kuom ??? Wtf. Pasiūlė bilietus į skolą , su trijų mėnesių grąžinimo terminu... Mums tokia pat pagalbos ranką ir sms credit galėjo suteikti.

L

L portretas
Reikia uždirbto atlyginimo neišmokėjimą prilyginti vagystei ir bausti darbdavius kaip už vagystę.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių