Laivai jau vilioja į metų pabaigtuves

Nors iki Kalėdų ir Naujųjų metų tolokai, o parduotuvių vitrinos dar nemirga šia progine reklama, tačiau keltų ir kruizinių laivų bilietų pardavimas kalėdiniams ir naujamečiams reisams jau pasiekė aukštumas.

Kviečia į Kalėdų sostines

Iš Klaipėdos uosto plaukiojantys jūrų keltai šiemet labiausiai akcentuotai kviečia į kalėdinius renginius Vokietijoje.

Kaip žinia, keltas iš Klaipėdos plaukia į Vokietijos Kylio uostą. Tačiau švęsti Kalėdų kviečiame ne į Kylį, o į maždaug 90 kilometrų nuo jo esantį Hamburgą. Šis miestas netgi įvardinamas šių metų ne tik Vokietijos, bet ir Europos Kalėdų sostine.

Ypatingas šių metų akcentas Hamburge atidaryti nauji koncertų rūmai prie Elbės šalia įplaukimo į senąjį Hamburgo uostą, kuris paverstas gyvenamųjų namų, prakybos ir pramogų centru.

Kuo patrauklus gali būti Hamburgas keltu į Kylį iš Rytų Europos atplaukusiems turistams? Be jau minėto stebuklo – naujojo ypatingos architektūros filharmonijos teatro laukia daugybė pasipuošusių gatvelių, karšto vyno ir cinamono kvapas tvyrantis ore, amatininkų iš viso pasaulio bruzgesys miesto gatvėse, pasiplaukiojimas valtimis Alsterio ežeru, Kalėdų paradai kiekvieną šeštadienį Hamburgo miesto centre.

Bene svarbiausias akcentas, kad Kalėdinėms kelionėms į Vokietiją DFDS kompanija paskelbė taikysianti keltų bilietų nuolaidas, padėsianti susirasti patogias vietas, kur apsistoti.

Ne tokius akcentuotai kalėdinius, bet metų pabaigos šventėmis dvelkiančius priėmimus DFDS kompanija siūlo ir jos klientams plaukiantiems iš Klaipėdos į Švedijos Karlshamną. Jie gali aplankyti Švedijos kalėdų sostine tituluojamą Geteborgą, Bet šioje linijoje keleivių ir taip gali būti daugiau nei įprastai, nes prieš metų pabaigos šventes keltais grįžta nemažai Švedijoje ir Norvegijoje dirbančių lietuvių.

Naujametė programa kelte

Bene ryškiausias Naujųjų metų sutikimo programas siūlo Estijos „Tallink Line“ kompanija. Jos keltuose gruodžio 30-ąją ir 31-ąją vyks Naujųjų metų sutikimo renginiai.

Specialiai lietuviams nereklamuojamos naujametinės kelionės tarp Talino ir Helsinkio. Bet tautiečiai kviečiami per Naujuosius metus keliauti specialiu kruizu iš Rygos į Stokholmą ir atgal. Žadama speciali šventinė naujametinė programa su geriausiais Latvijos dainininkais ir muzikantais.

Iš Rygos į Stokholmą plauks šią liniją aptarnaujantis laivas „Isabelle“. Plaukti keltu iš Rygos į Stokholmą smagu vien jau dėl to, kad Stokholmo archipelage yra nuostabūs vaizdai. Tarp salų salelių šiame archipelage keltas plaukia ilgiau nei vieną valandą.

Kainos naujametinėse kelionėse su užmoju – nuo 330 iki 733 eurų už kajutę. Bet į kelionės kainą įskaičiuota ir šventinė vakarienė, ir pramoginė programa su staigmenomis ir dovanomis, ir netgi putojantis vynas (dvi šampano taurės asmeniui) dvivietėse brangesnėse kajutėse.

Estijos kompanija „Tallink Line“ turi didžiulę patirtį rengti panašaus masto renginius. Tradiciškai ji kiekvienais metais sausio pradžioje organizuoja ir Naujametinius kruizus tarp Estijos, Latvijos, Suomijos ir Švedijos. Jie turėjo pasisekimą, ypač prieš Rusijos krizę, nes tuose kruizuose būdavo daug turistų iš Maskvos.

Apsipirkti – į keltus

Kalėdos ir Naujieji metai toks laikas, kai ir kitos laivybos kompanijos stengiasi pritraukti į laivus kaip galima daugiau turistų.

Iš Latvijos uostų keliones vykdanti kompanija „Stena Line“ ne tik latviams, bet ir lietuviams siūlo aplankyti Kalėdines muges. Didžiausios mugės vyksta Vokietijos miestuose Berlyne, Miunchene, Brėmene, Hamburge ir Frankfurte.

Itin anksti Kalėdoms ruošiamasi Švedija. Jau lapkritį pradeda ima veikti pirmieji kalėdiniai turgeliai ir mugės. Didžiulė mugė kasmet vyksta Stokholme, kur galima įsigyti išskirtinių, vienetinių dirbinių. Pats populiariausias Švedijos renginys – „Liseberg“ kalėdinė mugė Geteborge.

Dar vienas kalėdinių renginių akcentas yra dovanų pirkimas keltų parduotuvėse. Jau ir taip keltuose būna pakankamai kokybiška žinomų pasaulio kompanijų produkcija. O prieš metų pabaigos renginius jų asortimentas dar prasiplečia. Klasikinėmis keltų prekėmis išlieka kvepalai, žaislai, alkoholiniai gėrimai, įvairūs plataus vartojimo prekės. Kai kuriuose didesniuose keltuose galima įsigyti netgi madingų rūbų.

Kai kurios turizmo kompanijos per Kalėdas ir Naujuosius metus siūlo ir išskirtines keliones į Viduržemio jūros, kitų regionų egzotiškus kurortus. Bet argi mums šiauriečiams gali būti kas nors smagiau už Kalėdų ir Naujųjų metų sutiktuves aplinkoje kur daug sniego, ryškus dangus ir matosi žybsinčios žvaigždės.

Iš visų Baltijos pajūrio gyventojų labiausiai prisirišę prie savo aplinkos yra suomiai. Ilgiausią kelionę, kurią per Kalėdas ir Naujuosius metus nori sau leisti Suomis – yra kruizas keltu iš Helsinkio į Taliną, arba iš Turku į Stokholmą su gera vakariene, vaišėmis ir šventine programa. Suomių pavyzdžiu, ir lietuviams vis dažniau siūlomi artimi Baltijos jūros kruizai su papildomomis pramogomis pajūrio miestuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Straipsnis įdomus, bet klaidų gausybė...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių