L. Walesa ragina ES paduoti Lenkiją į teismą dėl teismų sistemos reformų

  • Teksto dydis:

Lenkijos demokratijos legenda ir buvęs prezidentas Lechas Walesa (Lechas Valensa) penktadienį paragino Europos Sąjungą paduoti Lenkiją į teismą dėl prieštaringai vertinamų teismų sistemos reformų, kurios, Briuselio nuomone, kelia grėsmę demokratijai ir įstatymo viršenybei.

„Raginu Europos Komisiją perduoti šį (Lenkijos) Aukščiausiojo Teismo klausimą Europos Sąjungos Teisingumo Teismo“, – rašė Nobelio taikos premijos laureatas dienraštyje „Gazeta Wyborcza“.

74 metų politikas labai kritiškai vertina valdančiąją konservatorių partiją „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), kuri planuoja užsitikrinti teisę atleisti Aukščiausiojo Teismo narius, nepasibaigus jų kadencijai.

Šis gruodį priimtas ir kitą mėnesį įsigaliosiantis įstatymas yra PiS vykdomos teismų reformų dalis. Pasak kritikų, šis įstatymas griauna demokratines vertybes ir prieštarauja įstatymo viršenybės principui.

„Lenkijos teismų nepriklausomybės pažeidimas gali turėti neigiamų pasekmių ne tik Lenkijai, bet ir kitoms ES narėms“, – rašė L. Walesa, buvęs judėjimo „Solidarumas“ vadovas.

Pasak Lenkijos vyriausybės, šios reformos yra būtinos, kad teismų sistema būtų efektyvesnė ir gebėtų kovoti su korupcija.

Gruodžio mėnesį Briuselis pradėjo drausminę procedūrą prieš Lenkiją, dėl kurios Lenkijai gali būti įšaldytos valstybės narės balsavimo teisės ES. Varšuvos veiksmus Briuselis traktuoja kaip „sisteminę grėsmę“ šalies teismų sistemos nepriklausomybei.

ES užsienio reikalų ministrai turėtų dar kartą aptarti šį klausimą birželio 26 dieną, prieš Bendrijos viršūnių susitikimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Bolekas savo mordą iškyšo.

...

... portretas
Dar vienas Dėdulė... - ach ta KGB dresūra. :/
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių