L. Linkevičius pirmininkaus JT Saugumo Tarybos posėdžiui dėl ekstremistų kovotojų

  • Teksto dydis:

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius penktadienį Niujorke pirmininkaus Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdžiui dėl priemonių prieš užsienio kovotojus, kurie jungiasi prie ekstremistinių organizacijų, tokių kaip Sirijoje ir Irake įsitvirtinusi „Islamo valstybės“ grupuotė.

Šiuo renginiu bus baigtas mėnesį trukęs Lietuvos pirmininkavimas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai. Posėdyje ketinama priimti Pirmininko pareiškimu vadinamą dokumentą.

„Gal mes Lietuvoje to labai nejaučiam, bet užsienio kovotojai, teroristai, grupuotės nesilpnėja, gauna ginklų, piniginę paramą ir kai kuriuose karštuose taškuose veikia labai aktyviai. Tai yra pasaulio politikos dėmesio centre. Didžiosios pasaulio šalys, Jungtinės Valstijos tuo ypatingai rūpinasi“, - posėdžio išvakarėse BNS sakė L.Linkevičius.

„Tikimės priimti pirmininkaujančios šalies pareiškimą. Tai nėra rezoliucija, bet taip pat labai svarbus dokumentas“, - pridūrė ministras.

Paskutinis Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos susitikimas dėl priemonių užsienio kovotojams pažaboti vyko pernai rugsėjį, tuomet jam pirmininkavo Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama).

Anot L.Linkevičiaus, penktadienį rengiamu susitikimu bus siekiama „pasižiūrėti, ką mes nuveikėme per tą laiką“.

Penktadienio pareiškime numatoma paraginti valstybes nares numatyti baudžiamąją atsakomybę už užsienio kovotojų verbavimą ir jų prisijungimą prie ekstremistinių grupių, įpareigoti oro linijų bendroves teikti informaciją apie keleivius, užtikrinti geresnę valstybių sienų apsaugą, aktyviau keistis informacija.

Saugumo Taryba taip pat ketina pakviesti skirti daugiau dėmesio švietimui ir socialinės žiniasklaidos kampanijoms, nukreiptoms prieš ekstremistų verbavimą. Dalis šių priemonių numatyta ir pernai priimtoje rezoliucijoje.

Į posėdį atvyksta daug aukšto rango Saugumo Tarybos narių pareigūnų, įskaitant Jungtinių Valstijų krašto saugumo sekretorių Jeh Johnsoną (Džė Džonsoną).

Diplomatų teigimu, prie grupuočių, susijusių su „Al-Qaida“, jau prisijungė daugiau kaip 25 tūkst. kovotojų iš daugiau kaip šimto šalių.

Lietuva 2014 ir 2015 metais išrinkta nenuolatine Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nare. Šiai institucijai priklauso 15 šalių, iš jų penkios - JAV, Kinija, Rusija, Didžioji Britanija ir Prancūzija - turi veto teisę. Saugumo Taryba pagal tarptautinę teisę vienintelė gali sankcionuoti jėgos panaudojimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha cha cha

cha cha cha portretas
Nu ir snukis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių