Kyšius ėmęs Ukrainos teisėjas pinigus laikė stiklainiuose

  • Teksto dydis:

Ukrainoje sučiuptas teisėjas, dirbęs šalį valdant dabar nuverstam prezidentui Viktorui Janukovyčiui. Jis kaltinamas ėmęs didelius kyšius, o grynuosius pinigus jis laikė stiklainiuose, pranešė trečiadienį kovos su korupcija prokurorai.

Prieš mėnesį Ukrainoje buvo įsteigtas kovos su korupcija biuras, kuris turėtų paskatinti kovą su kyšininkavimu. Ši problema kelia susirūpinimą Vakaruose ir yra veiksnys, susijęs su TVF pagalbos teikimo delsimu.

Mykolą Čausą, Kijevo apygardos teismo teisėją, detektyvai iš jo biuro išprašė antradienį, kai jis iš nenurodyto asmens paėmė 150 tūkst., dolerių (134 tūkst. eurų) kyšį, feisbuke rašė prokuroras Nazaras Cholodnyckis.

Tačiau M. Čauso suimti negalima dėl teisėjams taikomo imuniteto, pridūrė prokuroras.

„Fiziniai įkalčiai buvo paimti kyšio perdavimo metu“, – nurodė N. Cholodnyckis.

„Štai kaip Temidės tarnai saugo savo korumpuotas pajamas“, – pridūrė jis, prisiminęs graikų mitologinę figūrą, atstovaujančią teisę, komentuodamas nuotrauką, kurioje matyti dolerių prikimštas stiklainis.

Prokuroras pažymėjo, kad už tokį nusikaltimą gresia laisvės atėmimas nuo 8 iki 12 metų.

„Tačiau teisėjo negalima suimti dėl teisinio imuniteto, kurį jam užtikrina Konstitucija“, – pridūrė jis.

N. Cholodnyckis kreipėsi į parlamentarus, kurie šiuo metu atostogauja, kad pakeistų „senąją teisinę sistemą, kuri tebepalaiko neliečiamuosius“.

Iš Afganistano kilęs Ukrainos parlamento narys, Mustafa Nayyemas (Mustafa Najemas), Maidano revoliucijos už Europos Sąjungą šauklys, M. Čausą pavadino „legendiniu teisėju“.

Jis nagrinėdavo subtiliausias bylas, kai Ukrainą valdė V. Janukovyčius.

M. Čausas, „matyt, galėtų mums pasakyti kaip teismai yra kontroliuojami dabar“, parašė M. Nayyemas.

Kritikai kaltina M. Čausą, kad jis užvesdavo politines bylas prieš 2014 metų revoliucijos šalininkus bei dangstydavo nusikaltimus, kuriuos darė galingiausio Ukrainoje magnato Ihorio Kolomoiskio šalininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių