Kuveito emyras vyksta į Saudo Arabiją spręsti diplomatinės krizės dėl Kataro

  • Teksto dydis:

Kuveito emyras šeichas Sabahas al Ahmadas al Sabahas ( Sabahas Ahmadas Sabahas) antradienį vyks į Saudo Arabiją derybų, kuriose bus mėginama spręsti diplomatinę krizę tarp Kataro ir kitų arabų valstybių.

„Šiandien emyras keliaus į Saudo Arabiją“, – pranešė įtakingas Kuveito įstatymų leidėjas Ali al Deqbasi (Alis Dekbasis) per parlamento posėdį.

„Prašome Dievo pagalbos, kad jam pavyktų ir būtų užtikrinta vienybė Persijos įlankos regione“, – pridūrė jis.

Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Egiptas, Jemenas ir Maldyvai pirmadienį nutraukė diplomatinius ryšius su Kataru, apkaltinę jį parama ekstremizmui.

Doha šiuos kaltinimus kategoriškai neigia.

Nevyriausybininkų įspėjimas

Persijos įlankos regiono valstybių sankcijos Katarui gali pakenkti palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ kontroliuojamo Gazos Ruožo, kuriam Doha teikia finansinę paramą, atstatymui, antradienį perspėjo vienos nevyriausybinės humanitarinės pagalbos organizacijos vadovas.

Kataras yra vienas pagrindinių šio nuskurdusio palestiniečių anklavo finansinių rėmėjų ir skyrė didžiules sumas jo infrastruktūrai atstatyti po 2014 metų karo su Izraeliu.

Saudo Arabija ir jos sąjungininkės pirmadienį nutraukė diplomatinius ryšius su Kataru, apkaltinusios jį ekstremizmo rėmimu.

Rijadas, Kairas, Abu Dabis ir Manama taip pat uždarė savo oro erdvę Kataro lėktuvams, o tai gali labai pakenkti šios šalies ekonomikai.

Norvegijos pabėgėlių reikalų tarybos generalinis sekretorius ir buvęs JT humanitarinių operacijų vadovas Janas Egelandas perspėjo, kad Kataras gali būti priverstas sumažinti savo paramą Gazai.

„Kataras yra labai svarbus investuotojas Gazoje, smarkiai prisidedantis prie jos infrastruktūros gerinimo. Man susidaro įspūdis, kad gali būti sudėtinga tai tęsti“, – sakė jis.

Po 2014 metų karo su Izraeliu dujų turtingas Kataras pažadėjo Gazos Ruožo atstatymui skirti 1 mlrd. JAV dolerių – daugiausiai iš visų šalių donorių.

Pasaulio banko duomenimis, iki 2016 metų gruodžio iš numatytos sumos buvo skirti 216 mln. JAV dolerių, nors Kataro, kuris organizuoja 2022 metų Pasaulio futbolo čempionatą, ekonomika kenčia nuo krentančių energetikos išteklių kainų.

Kataras finansuoja kelių ir kitos infrastruktūros Gazoje atstatymą.

Šalies valdytojai palaiko glaudžius ryšius su Gazą kontroliuojančiu palestiniečių islamistų judėjimu „Hamas“, kurį Izraelis, JAV ir ES laiko teroristine organizacija. Nuo 2012 metų Katare gyvena buvęs „Hamas“ vadovas Khaledas Mashaalas (Chalidas Mašaalas).

Gazos Ruože, jau dešimtmetį kenčiančiame nuo Izraelio vykdomos blokados, daugiau nei du trečdaliai gyventojų yra priklausomi nuo tarptautinės humanitarinės paramos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių