Kubos lyderis Raulis Castro atvyko į Maskvą

Kubos lyderis Raulis Castro, kuris siekia naujos senų sąjungininkų pagalbos sankcijas kenčiančiai savo komunistinei valstybei, po vizitų Kinijoje ir Vietname trečiadienį rengiasi susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Tai jau antras R.Castro vizitas Rusijoje ir susitikimas su V.Putinu nuo 2006 metų, kai jis perėmė valdžios įgaliojimus iš susirgusio vyresniojo brolio Fidelio.

Pastaruoju metu jis aktyviai mezgė kontaktus, kurie įstrigo prieš du dešimtmečius subyrėjus Sovietų Sąjungai.

R.Castro vizitą pradėjo padėdamas vainiką ant nežinomo kareivio kapo netoli Kremliaus sienų.

Pirmasis jo susitikimas su V.Putinu įvyko 2009 metų vasarį, kai Rusijos lyderis dirbo premjero poste.R.Castro taip pat susitiko su Rusijos įtakingos Nacionalinės saugumo tarybos sekretoriumi Nikolajumi Patruševu.

Maskva nurodė, kad šiose derybose didžiausias dėmesys buvo skiriamas „regioniniams ir tarptautiniams reikalams“.Verslo dienraštis „Kommersant“ rašė, kad Kuba ypač domisi kariniais susitarimais, kurie padėtų R.Castro modernizuoti savo pajėgas, ginkluotas atgyvenusiais sovietiniais tankais, povandeniniais laivais ir kita technika.

Tačiau „Kommersant“ pažymėjo, kad tai reikštų Rusijos valstybinės ginklų eksporto agentūros konfliktą su JAV sankcijomis ir kad Kubos 2010 metų prašymas modernizuoti jos Kalašnikovo automatų kulkų gamyklą liko nepatenkintas.

Oficialiame Kremliaus pranešime apie R.Castro atvykimą sakoma, kad derybose didžiausias dėmesys bus skiriamas prekybos ir platesnio ekonominio bendradarbiavimo skatinimui, o jokie galimi kariniai kontraktai neminimi.

R.Castro su V.Putinu susitinka Pekine išgavęs Kinijos prezidento Hu Jintao pažadą skirti finansinę pagalbą ir kreditų liniją.Iš Kinijos jis buvo nuvykęs į Hanojų susitikti su Vietnamo komunistine vadovybe, o birželio 25 dieną Kuboje priėmė Baltarusijos lyderį.

Vašingtono Kubai dėl žmogaus teisių padėties taikomas prekybos embargas salos ekonomiką pradėjo paralyžiuoti tada, kai pasibaigus Šaltajam karui Maskva atšaukė savo pajėgas ir pagalbą.


Šiame straipsnyje: Raulis Castro

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių