Kubanės žudynės: gauja terorizavo 15 metų

Dvylikos asmenų žmogžudystę Rusijos Krasnodaro srityje tiriantys pareigūnai suėmė nusikalstamos grupuotės vadeivas – mokslų kandidatą ir vietos tarybos narį.

Terorizavo merginas

Pasak Rusijos teisėsaugos, nusikalstama gauja Kuščevskajos gyvenvietėje susiformavo dar 1995 m. Jos lyderiu tapo Nikolajus Capokas, pravarde Kolia Beprotis.1997 m. vietos laikraštis "Pirmyn" pranešė: "Gyvenvietėje veikia jaunų ir kietų žmonių grupė, kurių niekas nesustabdo.

Jie grasina merginoms, baugina jas. Gali sutikti patikusią merginą prie mokyklos, jėga įstumti į automobilį ir išvežti.

"Kolios Bepročio jaunesnysis brolis, atrodė, pasirinko kitokį gyvenimo kelią. 1999 m. Sergejus Capokas baigė Rostovo valstybinį universitetą ir apsigynė disertaciją "Šiuolaikinio kaimo gyventojo sociokultūriniai gyvenimo būdo ypatumai ir vertybės".

Vyresniems dėstytojams jaunasis mokslininkas atrodė esąs tikras šviesuolis, kuris gali išgelbėti Rusijos kaimą ir žemės ūkį. Tačiau jo likimas pasuko priešinga linkme.

Verslas ir pramogos

Po to, kai 2002 m. buvo nužudytas gaujai vadovavęs Capokas vyresnysis, jaunesnysis brolis perėmė "šeimos verslą" ir ėmėsi reketo.Ūkininkas Nikolajus Daškinas, kuris buvo priverstas bėgti iš Kuščevskajos į kitą regioną, papasakojo Rusijos laikraščiui "Komsomolskaja pravda", kaip viskas vyko. Iš pradžių ūkininkus spaudė eiliniai gaujos nariai. Jeigu jie nesutikdavo mokėti duoklės, darbo imdavosi vietinė kovos su organizuotu nusikalstamumu valdyba, su kuria gaujai pavyko užmegzti santykius. Jeigu ūkininkas vis tiek nepasiduodavo spaudimui, jam grėsė mirtis.2002 m.

Kuščevskajos rajone buvo nužudyti du ūkininkai – tėvas ir sūnus Bogačiovai, vėliau – Anatolijus Smolnikovas. Gaujos auka taip pat tapo aukštas pareigūnas – Kuščevskajos rajono galva Borisas Moskvičius.

Šitaip gauja užsidirbdavo pinigų, o pramogavo pagal schemą, aprašytą laikraščio "Pirmyn" 1997 m. Vietos gyventojai pasakojo, kad merginoms Kuščevskajos gyvenvietėje buvo pavojingiau negu okupuotoje teritorijoje.

Jeigu gaujos nariui patikdavo mergina, geriausiu atveju ji buvo verčiama reguliariai susitikinėti, o blogiausiu – prievartaujama grupiniu būdu. Gyvenamąjį plotą nuomojančios pensininkės netgi neįsileisdavo jaunų nuomininkių, nes žinojo, kad namo, kuriame gyvena simpatiška mergina, duris bet kurią akimirką gali išlaužti banditai.

Paėmė valdžią

Vietos gyventojai teigė, kad skųstis teisėsaugai buvo beprasmiška, nes milicininkai glaudžiai bendradarbiavo su nusikaltėliais. Be to, pastariesiems pavyko prasmukti į valdžią.

2005 m. S.Capokas iškėlė savo kandidatūrą Kuščevskajos rajono tarybos rinkimuose ir gavo deputato mandatą. Tuo metu jo motina jau vadovavo vienai stambiausių regiono ūkio bendrovių "Arteks-Agro", o kito stambaus ūkio "Slava Kubani" galva tapo gaujos nario Sergejaus Cepoviazo giminaitis, partijos "Vieningoji Rusija" narys Viačeslavas Cepoviazas.

Grupuotei pavyko paimti tiek ekonominę, tiek politinę valdžią. Po 2010 m. vietos tarybos rinkimų beveik niekas nepasikeitė, tik S.Capoko mandatą perėmė S.Cepoviazas.

Kraupi masinė žmogžudystė

Gauja galėjo dar ilgiau siautėti, jeigu nebūtų praradusi atsargumo likučių. Naktį į lapkričio 5-ąją Kuščevskajos gyvenvietėje įvykdytas nusikaltimas, kuris sukrėtė visą šalį ir patraukė federalinės valdžios dėmesį.Ūkininkas Sereveras Ametovas, nenorėjęs mokėti duoklės nusikaltėliams, lapkričio 4 d. sukvietė į svečius giminaičių. Vaišių įkarštyje į namą įsiveržė nusikaltėliai ir nužudė visus 12 žmonių, įskaitant du kūdikius, mažametę mergaitę ir paauglį. Suaugusiuosius žudikai papjovė, o vaikus pasmaugė.

Paskui nusikaltėliai bandė padegti namą, bet nesėkmingai.Lapkričio 10 ir 11 d. teisėsauga sulaikė keturis įtariamuosius ir išsiaiškino, kad jie susiję su ilgą laiką baimę sėjusia gauja. Dar po kelių dienų suimti jos vadeivos – S.Capokas ir S.Cepoviazas.

Pasak Rusijos žiniasklaidos, pastarasis po apklausos sukėlė isteriją, puolė ant kelių ir pradėjo šaukti: "Nežudykite manęs!"

Po areštų teisėsauga atnaujino maždaug 220 bylų tyrimą. Manoma, kad su šiais nusikaltimais susiję Capoko gaujos nariai, kuriuos dangstė vietos milicininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių