Kroatijos viltis dėl narystės ES žlugdo kaimynė

Slovėnija blokuoja kaimyninės Kroatijos derybas dėl narystės ES. Pagrindinė tokio poelgio priežastis - šalių nesutarimai dėl sienų.

Kroatija pradėjo derybas dėl prisijungimo prie ES prieš trejus metus ir yra laikoma realiausia kandidate prisijungti prie ES artimiausiu metu. Tačiau dabar Slovėnijos vyriausybė nesutinka, kad bendrija pradėtų su Kroatija septynis naujus stojimo derybų skyrius.

Slovėnai argumentuoja, kad taip elgiasi dėl neišspręstų abiejų šalių nesutarimų dėl sienų. Liubliana tikina esanti nepatenkinta dabartine sausumos ir jūros siena tarp valstybių.

Pagal ES procedūras šaliai reikia baigti derybas dėl 35 skyrių, kad valstybė taptų Bendrijos nare. Šį penktadienį Kroatija planavo baigti derybas dėl penkių skyrių ir pradėti derybas dėl 10 naujų. Iš viso muo derybų pradžios prieš daugiau nei trejus metus ES pradėjo su Kroatija 21 derybų skyrių iš 35.

Kroatijos valdžia raginą Slovėnijos vyriausybę permąstyti savo sprendimą. Blokuoti tiek daug skyrių derybas, anot jų, yra „beprecedentis gestas stojimų į ES istorijoje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių