Kroatijoje – nauja konservatyvi vyriausybė

  • Teksto dydis:

Kroatijos įstatymų leidėjai trečiadienį patvirtino naują vyriausybę, kurios vadovas žada paspartinti ekonomikos atsigavimą ir įveikti politinį susiskaldymą šalyje.

Už ministro pirmininko Andrejaus Plenkovičiaus konservatyvios vyriausybės paskyrimą balsavo 91 deputatas, prieš pasisakė 45.

Viliamasi, kad šio ministrų kabineto paskyrimas padarys galą kelis mėnesius tvyrojusiai politinei suirutei, kurią išprovokavo ankstesnės vyriausybės žlugimas birželį. 

„Vyriausybė, kuriai vadovausiu, bus visų Kroatijos piliečių vyriausybė“, – sakė A.Plenkovičius, parlamente pristatydamas savo kabinetą.

Naujoje vyriausybėje dirbs ministrai iš A.Plenkovičiaus konservatyvios Kroatijos demokratinės sąjungos (Hrvatska demokratska zajednica, HDZ) ir mažumų palaikomos populistinės partijos „Tiltas“ (Most).

Užsitęsusi politinė krizė sustabdė reformas šioje valstybėje prie Adrijos jūros. 2013-aisiais prie ES prisijungusios Kroatijos ekonomika tebėra viena silpniausių 28-ių valstybių bloke.

46 metų A.Plenkovičius sakė, kad vyriausybė ketina imtis priemonių verslui skatinti, įskaitant mokesčių reformą ir reguliavimo mažinimą. 

Buvęs europarlamentaras taip pat žadėjo tęsti švietimo bei teismų reformas ir paragino palaikyti jo kabineto pastangas. Jis pabrėžė, jog politiniai nuomonių skirtumai negali būti svarbesni už valstybinius tikslus.

Tačiau kai kurie įstatymų leidėjai buvo nusiteikę skeptiškai.

„Išgirdome norų sąrašą, tačiau nebuvo pateikta jokio plano, kaip tai pasiekti“, – per debatus parlamente sakė Krešo Beljakas (Krešas Beljakas) iš Kroatijos valstiečių partijos.

A.Plenkovičius perėmė HDZ vairą žlugus ankstesnei dešiniojo sparno vyriausybei.

Nuosaikių pažiūrų premjeras neįtraukė į naująjį kabinetą ankstesnėje vyriausybėje dirbusių griežtojo kurso šalininkų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių