Kremlius nurodė peržiūrėti M.Chodorkovskio bylą

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pirmadienį nurodė prokurorams peržiūrėti Kremliui priešiško magnato Michailo Chodorkovskio nuteisimo įstatymiškumą, pranešė Kremlius.

Generalinis prokuroras Jurijus Čiaika iki balandžio 1 dienos privalo atlikti kelių Rusijos piliečių, tarp jų - M.Chodorkovskio ir drauge su juo nuteisto Platono Lebedevo, „nuteisimo įstatymiškumo ir pagrindo patikrinimą“, sakoma Kremliaus pareiškime.

Šis įsakas, kuris buvo paskelbtas kitą dieną po to, kai prezidento rinkimus laimėjo D.Medvedevo politinis globėjas Vladimiras Putinas, galioja 32 nuteistų Rusijos piliečių atžvilgiu, tačiau garsiausi jų yra M.Chodorkovskis ir P.Lebedevas.

Kremlius daugiau jokių detalių nepateikė, bet sakė, kad patikrinti tas bylas nurodė D.Medvedevas, po vasario 20 dieną įvykusio susitikimo su neregistruotų ir daugiausia opozicinių politinių partijų lyderiais.

M.Chodorkovskis, buvęs naftos gigantės „Jukos“ vadovas, kažkada - turtingiausias Rusijos žmogus, kalėjime dar turi sėdėti iki 2016 metų. Jis buvo nuteistas dviejose sukčiavimo bylose.

Jo šalininkai sako, kad tuos nuosprendžius užsakė valdžia, nes jis išdrįso oponuoti V.Putinui, tačiau pareigūnai visuomet tvirtino, kad buvęs magnatas yra kaltas dėl sunkių finansinių nusikaltimų. P.Lebedevas buvo M.Chodorkovskio verslo partneris.

Nurodymas patikrinti M.Chodorkovskio nuteisimą, regis, taikomas tik jo antrajam nuosprendžiui dėl grobstymo ir finansinių nusikaltimų, kuris buvo paskelbtas 2010 metų gruodį. Jeigu tas nuosprendis būtų panaikintas, M.Chodorkovskis potencialiai galėtų išeiti į laisvę.

Šiuo metu M.Chodorkovskis kalėjimo bausmę atlieka pataisos kolonijoje šiauriniame Karelijos regione.


Šiame straipsnyje: Michailas ChodorkovskisKremlius

NAUJAUSI KOMENTARAI

putkinas

putkinas portretas
putkinas bando vaidint demokratija
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių