D. Trumpas ir V. Putinas telefonu aptarė Sirijos reikalus ir būsimą susitikimą

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas antradienį per „labai gerą pokalbį telefonu“ aptarė Sirijos pilietinį karą bei galimą būsimą susitikimą.

JAV ir Rusijos lyderiai telefonu kalbėjosi apie jau šešerius metus besitęsiantį Sirijos konfliktą, kuriame Vašingtonas ir Maskva palaiko skirtingas puses.

„Prezidentas D.Trumpas ir prezidentas V.Putinas sutiko, kad kančios Sirijoje užsitęsė pernelyg ilgai ir kad visos šalys privalo padaryti viską, ką gali, kad užbaigtų smurtą“, – sakė Baltieji rūmai.

D.Trumpo patarėjai taip pat sakė, kad „pokalbis buvo labai geras“, per jį buvo „aptariamos saugiosios arba deeskalavimo zonos“ Sirijoje, „kad būtų pasiekta tvari taika dėl humanitarinių ir kitokių priežasčių“.

Baltieji rūmai nurodė, kad jiedu dar kalbėjo apie tai, „kaip geriau išspręsti labai pavojingą situaciją Šiaurės Korėjoje“.

Kremliaus atstovai savo ruožtu pridūrė, kad D.Trumpas ir V.Putinas „pritarė“ idėjai susitikti per Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikimą Vokietijoje šią liepą.

Šis susitikimas, be abejo, bus akylai stebimas Jungtinėse Valstijose, kur D.Trumpas yra itin smarkiai kritikuojamas dėl savo kampanijos ryšių su Rusija ir V.Putinui reikštų pagyrų.

JAV žvalgybos agentūros mano, kad V.Putinas užsakė plataus masto kampaniją pakreipti 2016-ųjų Jungtinių Valstijų prezidento rinkimus D.Trumpo naudai. Dėl šios priežasties šalies eksprezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) paskelbė Rusijai naują sankcijų paketą.

Federalinis tyrimų biuras (FTB) tebetiria galimus D.Trumpo kampanijos ryšius su Maskva.

Pastaruoju metu kritika JAV prezidento atžvilgiu šiek tiek atslūgo, tačiau įtampa tarp Baltųjų rūmų ir Kremliaus vėl atsinaujino, kai prieš Sirijos civilius galimai buvo panaudotas cheminis ginklas. D.Trumpas reagavo į tą ataką, siejamą su Sirijos režimu, ir įsakė bombarduoti vieną Sirijos vyriausybės pajėgų aviacijos bazę.

Toje bazėje buvo ir Rusijos kariškių, bet Maskva apie ataką buvo iš anksto informuota.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas) sakė, kad prezidentų pokalbis, kurį jis taip pat girdėjo, buvo „labai produktyvus“, ir kad per jį „buvo aptarta daug detalių“.

„Pažiūrėsime, kur tai mus nuves“, – teigė jis.

Visgi nebuvo pateikta daugiau detalių apie planus įkurti saugiąsias zonas. Apie šią galimybę jau seniai diskutuojama, bet tokių zonų įkurti nepavyksta, o Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimas, įvairios sukilėlių grupuotės, kurdai, Irano remiami kovotojai bei teroristinių grupuočių „al Qaeda“ ir „Islamo valstybė“ kovotojai tebetęsia kruviną karą, pareikalavusį beveik pusės milijono gyvybių.

Tuo tarpu Kremlius teigė, kad „buvo pabrėžiamas Jungtinių Valstijų ir Rusijos veiksmų koordinavimo potencialas kovoje su terorizmu“.

JAV Valstybės departamentas anksčiau pranešė, kad atsiųs aukšto rango pareigūną į vėliau šią savaitę vyksiančias Rusijos remiamas taikos derybas Astanoje.


Šiame straipsnyje: JAVRusijasusitikimasprezidentai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių