Kremliaus tarno pareiškimas užminė daug mįslių

Ramzanas Kadyrovas paskelbė, kad ketina trauktis iš Rusijai pavaldžios Čečėnijos Respublikos prezidento posto. Kodėl staiga ištikimai Kremliui tarnavęs politikas nusprendė taip pasielgti?

Botagas ir meduolis

R.Kadyrovas Čečėniją faktiškai valdo nuo 2004 m., kai teroristai sėkmingai pasikėsino į jo tėvą Akhmadą. O nuo 2007 m. jis oficialiai eina ir šios kadaise maištingos Rusijos respublikos prezidento pareigas.

Kaip R.Kadyrovui pavyko pasiekti, kad Čečėnija iš labiausiai neramios Šiaurės Kaukazo respublikos taptų, ko gero, pačia paklusniausia?

Visų pirma, šis veikėjas vadovavosi botago principu, t.y. tuos, kurie jam ir jo klanui nepakluso, žiauriai baudė. Tačiau ne tik bausmės privertė daugelį čečėnų pripažinti R.Kadyrovo autoritetą.

Kaip ir Vladimiras Putinas, R.Kadyrovas pasitelkė ir meduolio taktiką.

Su klanais, kurie pripažino Kadyrovų klano valdžią, jis dalijosi iš Maskvos gaunamais pinigais. O tie, kurie jam oponavo, buvo likviduoti. Paprastai fiziškai, padedant Rusijos kariškiams ir saugumiečiams.

Priešai tapo draugais

Pirmaisiais po SSRS žlugimo metais Čečėnijoje vyravo vadinamosios nacionalistinės-patriotinės jėgos.

Džocharo Dudajevo, pirmojo Čečėnijos prezidento, ir jo pasekėjų pagrindiniu tikslu buvo etnoso tapimas tauta ir nacija. Kitaip sakant, pirmieji čečėnų lyderiai siekė įkurti nepriklausomą nuo Rusijos Čečėnijos valstybę, grįsta etniškumu ir tautiškumu.

Kita dalis čečėnų pasaulį suvokė ne per etninę ar tautinę, tačiau labiau religinę prizmę. Ką jie skelbė? Tai, kad Kaukazas –  vieningas regionas, kuriame islamo religijos pagrindu reikėtų sukurti Kaukazo emyratą.

Šamilis Basajevas – charakteringas pavyzdys. Šiai grupei, beje, priklausė ir Kadyrovai – pirmojo Čečėnijos karo metu jie stojo prieš Maskvą, skelbdami rusams šventąjį karą.

Vėliau jie gavo iš Kremliaus dovanų: pirma, pažadą, kad Rusija, jeigu jie sudės ginklus ir sutiks su Maskvos valdymu, pripažins jų įtaką; antra, kad už lojalumą jiems bus dosniai atlyginta finansiškai.

Paskatos suveikė – Antrojo Čečėnijos karo, prasidėjusio 2000-aisiais, metu Kadyrovai jau nemojavo ginklu prieš V.Putino nosį. Priešingai, jų vadovaujami čečėnai talkino Rusijos saugumiečiams, siekusiams pažaboti radikalius kovotojus.

Kai neramumai buvo pažaboti, R.Kadyrovas ėmė kurti tikrų tikriausią kalifatą, žinoma, padedamas Maskvos pinigų ir karinio užnugario.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

mociute

mociute portretas
Runkeliu mentalitetas. Kokia geda, slikstu !

praeivis

praeivis portretas
,,Mūsiškiai,, viską gali, o jie tik truputį pakritikavo ir atjungę kanalus, kažkaip negražu.

cha cha cha

cha cha cha  portretas
Niekada nesitikėjau, kad Kremliaus gaidelio straipsnis gali būti taip taikliai iliustruotas. Dviejų beždžionžmogių nuotrauka daug vertingesnė už patį straipsnį.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių