Kremliaus remiama separatistinė Padniestrė išsirinko prezidentą

  • Teksto dydis:

Moldovos prorusiškas separatistinis Padniestrės regionas sekmadienį savo naujuoju prezidentu išsirinko parlamento pirmininką Vadimą Krasnoselskį, rodo balsavusių rinkėjų apklausos, bet šių rezultatų tarptautinė bendruomenė nepripažins.

V.Krasnoselskis surinko 69,8 proc. balsų, o iki šiol prezidento poste dirbęs Jevgenijus Ševčiukas - 18,8 proc., nurodė Rusijoje įsikūręs prokremliškas viešosios nuomonės tyrimų institutas VTsIOM.

Padniestrė – nedidelė skurdi teritorija, prisišliejusi prie Ukrainos ir turinti apie pusę milijono gyventojų, iš kurių 180 tūkst. yra Rusijos piliečiai.

Šis regionas atsiskyrė nuo rumuniškai kalbančios Moldovos po 1991 metais įvykusio Sovietų Sąjungos subyrėjimo ir trumpo pilietinio karo 1991-aisiais.

Jokia Jungtinių Tautų narė, netgi Rusija, nėra pripažinusi Padniestrės nepriklausoma valstybe.

Kai Rusija 2014 metais aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, Padniestrė ne kartą prašė Maskvos pripažinti jos suverenumą ir įtraukti ją į Rusijos Federacijos sudėtį.

Maskva šiame regione laiko apie 1,5 tūkst. karių, nors Moldova dėl to protestuoja. Be to, Rusija teikia šiam kraštui ekonominę pagalbą, o 2014 metų liepą pasirašė su jo lyderiais kelias sutartis.

46 metų V.Krasnoselskis, buvęs karys profesionalas, 2007-2012 metais dirbo vidaus reikalų ministro poste. Jis trejiems metams buvo pasitraukęs iš politikos, bet 2015 metų lapkritį vėl buvo išrinktas į Padniestrės parlamentą or kitą mėnesį tapo jo pirmininku.

Sekmadienį dėl prezidento posto varžėsi septyni kandidatai.

17 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, likus trims valandoms iki balsavimo pabaigos, rinkėjų aktyvumas buvo 55 procentai, pranešė Rusijos naujienų agentūros, remdamosi rinkimų komisijos vadovės Jelenos Gorodeckajos informacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių