Kremliaus kritikas ragina JAV palaikyti ryšius su Rusijos demokratiniu judėjimu

  • Teksto dydis:

Atkaklus Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas, kurį jo tėvynėje, kaip įtariama, bandyta nunuodyti, trečiadienį JAV įstatymų leidėjams pareiškė, jog Vašingtonui būtina toliau palaikyti ryšius su jo šalies demokratijos šalininkų judėjimu.

Rusijos žmogaus teisių aktyvistas Vladimiras Kara-Murza taip pat paragino JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administraciją toliau spausti Maskvą. Jis perspėjo, kad jei bus ignoruojami įrodymai, jog Rusija kišosi į praėjusiais metais vykusius JAV prezidento rinkimus, Kremliui tai būtų lyg pakvietimas išplėsti savo represijas Rusijoje ir agresiją užsienyje.

„Pernelyg daug metų, pernelyg ilgai Vakarų demokratijų lyderiai tiesiog ignoravo ir pamiršo, ką darė ponas Putinas“, – sakė V.Kara-Murza JAV Senato asignavimo pakomitečiui.

Jei šio kurso būtų toliau laikomasi, tai reikštų „silpnumą, bet kokios valios trūkumą; manyčiau, kvietimą (Rusijai) tęsti“ savo agresyvią veiklą, pridūrė jis.

35-erių V.Kara-Murza buvo iškilaus Rusijos opozicijos politiko Boriso Nemcovo, 2015 m. vasarį nušauto greta Kremliaus, sąjungininkas.

Pastaruoju metu jis dirbo buvusio naftos magnato, prezidento V.Putino kritiko Michailo Chodorkovskio, dešimtmetį praleidusio kalėjime, įkurtame fonde „Atviroji Rusija“.

2015 metais V.Kara-Murza pateko į ligoninę dėl ūmaus inkstų funkcijos nepakankamumo, kurį sukėlė apnuodijimas. Per tyrimus jo kraujyje buvo rastas didelis kiekis sunkiųjų metalų.

Per susitikimą su JAV senatoriais nebuvo matyti jokių išorinių politiko apsinuodijimo ženklų. Vienu metu V.Kara-Murza pakilo pabučiuoti savo žmoną. Aktyvistas sakė, kad sutuoktinė labai juo rūpinosi, kai anksčiau šį mėnesį jis buvo patekęs į komą.

Rusų politiniuose pasikėsinimuose „kartais būna vos neįvykusių“ atvejų, „o vienas jų dabar sėdi priešais jus“, sakė V.Kara-Murza senatoriams.

Jis pabrėžė, kad Jungtinėms Valstijoms „būtina“ ir toliau palaikyti santykius su Rusijos pilietine visuomene išlaikant viešosios diplomatijos programas ir remiant žmogaus teisių grupių darbą.

Be kita ko, jis paragino Vašingtoną ir toliau taikyti sankcijas numatantį vadinamąjį Magnitskio įstatymą, kurį Kongresas priėmė 2012 metais. Šiuo metu jis taikomas beveik 40 rusų pareigūnų dėl rimtų žmogaus teisių pažeidimų.

„Tai daroma ne tik dėl pinigų. Daug svarbiau yra žinutė, kurią JAV siunčia Rusijos pilietinei visuomenei, – pridūrė jis. – Ar renkatės angažuotis, ar nusisukti?“

Rusijos opozicijos politikas praėjusią savaitę pagerėjus būklei išvyko iš Rusijos. Kaip pranešė jo advokatas, po antro ūmaus apsinuodijimo, kuris vos nepasiglemžė jo gyvybės, jam skirtas reabilitacinis gydymas užsienyje.

Senatorius Lindsey Grahamas (Lindsis Grejemas), pirmininkaujantis Asignavimo pakomitečiui, sakė, kad V.Putino administracija yra banditai, žinantys ribas. „Jie žudys, jie vogs, jie darys viską, kad liktų valdžioje“, – pareiškė jis.

L.Grahamas teigė norįs, kad Kongresas apsvarstytų galimybę atidaryti ir finansuoti „kovos su Rusija sąskaitą, kuri padėtų priešakinėms šalims ir organizacijoms, kovojančioms su V.Putino režimu“.


Šiame straipsnyje: Vladimiras Kara-MurzaJAVRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
visas pasaulis mato amerikonišką demokratiją visame pasaulyje ir tokie velnio tarnai demokratai niekam nereikalingi
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių