Kremliaus kritikas M. Chodorkovskis pristatė kandidatus į Dūmą

  • Teksto dydis:

Kremliaus kritikas Michailas Chodorkovskis trečiadienį pasmerkė Vladimiro Putino „išdegintos žemės politiką“, pristatydamas savo remiamus kandidatus į Valstybės Dūmą vėliau šiais metais vyksiančiuose parlamento rinkimuose.

Buvęs verslo magnatas, kuris dešimtmetį praleido kalėjime po to, kai išdrįso mesti iššūkį V.Putinui, 2014 metais atvirai prabilo apie savo politines ambicijas, pareiškęs, kad jei bus paprašytas, jis bus pasirengęs krizės metu stoti prie Rusijos vairo.

Savanoriškoje tremtyje Europoje gyvenantis M.Chodorkovskis per savo fondą „Atvira Rusija“ kelia daugiau nei dvi dešimtis kandidatų rugsėjį vyksiančiuose Valstybės Dūmos ir Sankt Peterburgo įstatymų leidžiamojo susirinkimo rinkimuose.

„Man labai malonu, kad mūsų šalyje, nepaisant valdžios vykdomos išdegintos žemės politikos, radome jaunų, gabių, politiškai aktyvių žmonių, kurie yra pasirengę užsirekomenduoti kaip kandidatai į Valstybės Dūmą“, – sakė M.Chodorkovskis vaizdo ryšiu iš Londono.

„Mūsų projektas nesibaigia rugsėjo 18-osios rinkimais. Nemažai čia esančių žmonių ateityje, jei nuosekliai dirbs, neabejotinai ateis į valdžią, esu tuo visiškai tikras“, – sakė jis.

„Ar tai įvyks per šiuos rinkimus, ar vėliau, mano požiūriu, nėra taip svarbu. Jie yra Rusijos ateities veidas, o pažinodamas juos jau kurį laiką, galiu pasakyti, kad man šis veidas patinka kur kas labiau nei tas, kurį paprastai matau televizijos ekranuose“, – sakė M.Chodorkovskis.

Parlamento rinkimai Rusijoje vyks tęsiantis ekonomikos krizei, prie kurios nemažai prisidėjo naftos kainų kritimas ir Vakarų sankcijos, kurios Maskvai buvo įvestos už Krymo pusiasalio aneksavimą ir jos vaidmenį konflikte Rytų Ukrainoje.

Prezidento rinkimai Rusijoje turėtų vykti 2018 metais, ir prognozuojama, kad V.Putinas juose sieks perrinkimo dar vienai kadencijai.

Jauni liberalių pažiūrų rusai sako neabejojantys, kad rinkimų rezultatai bus suklastoti, bet viliasi, kad parama M.Chodorkovskio fondui atvers kelią naujai politikų kartai Rusijoje.

„Atviros Rusijos“ koordinatorius Vladimiras Kara-Murza sakė, kad žmonės dažnai skundžiasi, kad per rinkimus yra menkas pasirinkimas, o šis projektas yra „žingsnis pirmyn kuriant alternatyvą“.

„Vagių rankelės“

M.Chodorkovskio sąjungininkas Jevgenijus Čičvarkinas, vienas iš didžiausio Rusijoje mažmeninio mobiliųjų telefonų tinklo „Euroset“ įkūrėjų, sakė, kad keliami kandidatai yra „žmonės, kurie nebijo kalbėti, kurie turi socialinę atsakomybę ir sąžinę“.

Šiuo metu Londone gyvenantis J.Čičvarkinas taip pat sakė, kad dabartinė Valstybės Dūma yra „banda, kuri savo mažytėmis vagių rankelėmis vieną po kito kepa įstatymus, apsunkinančius žmonių gyvenimą“.

„Atvira Rusija“ Valstybės Dūmos rinkimuose remia 19 kandidatų ir dar penkis - rinkimuose į Sankt Peterburgo įstatymų leidžiamąjį susirinkimą.

Tarp kandidatų yra 32 metų Marija Baronova, dalyvavusi protestuose prieš V.Putiną, taip pat fizinę negalią turintis 23 metų sportininkas Jaroslavas Sviatoslavskis.

M.Chodorkovskis atvirai rėmė revoliuciją Ukrainoje, per kurią buvo nuverstas Maskvos remtas prezidentas, tačiau sako nenorįs kruvino sukilimo Rusijoje.

Tuo tarpu opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas pranešė, kad pareigūnai jo bute Maskvoje surengė naujas kratas.

Pasak A.Navalno, šios kratos buvo Rusijos generalinio prokuroro Jurijaus Čaikos „atlygis“ jam už didžiulį atgarsį sukėlusį tyrimą apie prokuratūros vadovo šeimos turtus.

„Putinas tam pritaria... nes nauja byla garantuotų mano nedalyvavimą rinkimuose“, – savo tinklaraštyje rašo kovos su korupcija aktyvistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

valius

valius portretas
Žiūriu Lietuvoje labai lengva nusiplauti vagies ir žudiko etiketę-užtenka tapti "Kremliaus kritiku"...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių