Kosovo prezidentu išrinktas ekspremjeras H. Thaci

  • Teksto dydis:

Kosovo įstatymų leidėjai penktadienį išrinko šalies prezidentu užsienio reikalų ministrą ir buvusį premjerą Hashimą Thaci (Hašimą Tačį) – po įtemptos balsavimų dienos, kurią aptemdė protestai parlamente ir susirėmimai gatvėse.

H.Thaci užsitikrino 71 deputato palaikymą 120 vietų parlamente per trečią ir paskutinį balsavimo ratą, kuris įvyko po to, kai opozicijos įstatymų leidėjai paleido ašarines dujas parlamento pastate, mėgindami sužlugdyti rinkimus.

Kai kurie opozicijos nariai buvo prievarta išvesti iš salės ir nušalinti nuo balsavimo. Kiti patys boikotavo rinkimus, o apie tūkstantis jų šalininkų susirinko į demonstraciją sostinės Prištinos gatvėse, protestuodami prieš H.Thaci išrinkimą valstybės vadovu.

Policija ašarinėmis dujomis vaikė riaušininkus, kurie svaidė į pareigūnus Molotovo kokteilius per protestus, pakurstytus pykčio prieš H.Thaci ir jo aplinką dėl įtariamos korupcijos, apie 40 proc. siekiančio nedarbo ir kontroversiškos vyriausybės sutarties su Serbija.

H.Thaci, kuris bus prisaikdintas balandžio 7 dieną, padėkojo „visiems politikos sluoksniuose“, iškovojęs pergalę, kurią taip pat lydėjo ilgas fejerverkų šou, surengtas jo šalininkų Prištinoje.

„Pasižadu kurti naują Kosovą – europietišką Kosovą“, – sakė 47 metų politikas.

Buvęs nepriklausomybę rėmusios Kosovo išvadavimo armijos, kuri 10-ojo dešimtmečio pabaigoje kovojo su Serbija, politinis lyderis H.Thaci buvo kaltinamas dalyvavimu organizuotame nusikalstamume ir žmonių organų kontrabandoje per tą karą ir po jo, bet jis pats šiuos kaltinimus griežtai neigia.

Neseniai jis ėmėsi vieno pagrindinių vaidmenų Europos Sąjungos (ES) tarpininkaujamose derybose dėl Kosovo ir Serbijos santykių pagerinimo, kuris yra svarbus reikalavimas abiem šioms šalims, siekiančioms tapti ES narėmis.

„Suklastoti rinkimai“

Kosovas, kurio 1,8 mln. gyventojų yra daugiausia musulmonai albanai, nepriklausomybę nuo Serbijos paskelbė prieš aštuonerius metus, bet Belgradas iki šiol atsisako pripažinti jo suverenitetą.

Kosovo opozicijos parlamentarai tūžta dėl vyriausybės susitarimo su Serbija sukurti tam tikrą asociaciją, suteikiant daugiau galių Kosovo serbų mažumai, ir baiminasi, kad po tokio žingsnio padidės Belgrado įtaka.

Nuo spalio jie beveik visiškai paralyžiavo parlamento darbą, reguliariomis protesto akcijomis, per kurias pastate paleisdavo ašarines dujas, o vėlai penktadienį pažadėjo toliau protestuoti ir reikalauti vyriausybės atsistatydinimo.

„Šie suklastoti rinkimai, kuriuos šiandien matėme parlamente, tik didina būtinybę mums kovoti su režimu, kuris tampa vis labiau autoritarinis“, – sakė Visaras Ymeri (Visaras Imeris), vadovaujantis opozicinei Apsisprendimo partijai.

H.Thaci pažadėjo, kad kaip prezidentas tęs derybas su Serbija ir plės ryšius su Jungtinėmis Valstijomis, kurios yra ištikimos Kosovo sąjungininkės nuo NATO 1999 metų bombardavimo kampanijos prieš Serbiją minėtam konfliktui nutraukti.

H.Thaci per pirmuosius du balsavimo ratus nepavyko užsitikrinti reikiamos dviejų trečdalių parlamentarų paramos, bet trečiajame rate pakako paprastos daugumos.

Vienintelis kitas kandidatas buvo H.Thaci artimas sąjungininkas partijoje Rafetas Rama, kuris per paskutinį balsavimą negavo nė vieno balso iš 81 dalyvavusio parlamentaro. Dešimt balsalapių buvo pripažinti negaliojančiai.

„Surasti sprendimą“

Šimtai protestuotojų anksčiau šią savaitę pasistatė palapines Prištinos centre ir žadėjo protestuoti ištisą parą, su tikslu nušalinti vyriausybę ir sutrukdyti išrinkti H.Thaci.

„Tai būtų katastrofa Kosovui, jei jis valdžioje būtų dar penkerius metus“, – sakė 29 metų darbo neturintis teisininkas Agronas Mustafa. Jo nuomone, H.Thaci 2008–2014 metais dirbdamas premjero poste „nieko nepadarė“, kad ekonomika pagerėtų.

Vyriausybė ir tarptautiniai stebėtojai, tarp jų – JAV ambasadorius Kosove, ne kartą smerkė opozicijos protestus su ašarinėmis dujomis.

„Mes raginame visus politikus, norinčius to, kas gerai Kosovui, susėsti ir surasti sprendimą“, – sakė ES biuro Kosove vadovas Samuelis Žbogaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių