Korupcijos byloje – rusų mafijos šešėlis

JAV teisėsaugai įkliuvo rusų kilmės advokatas, kuriam priklauso mafijos šešėlio gaubiamas Niujorko restoranas „Rasputin“. Teisininkui pateikti kaltinimai korupcijos byloje.

Korumpuotas senatorius

Amerikos rusas Michailas Levitisas buvo suimtas ir paleistas už 500 tūkst. dolerių užstatą. Jis kaltinamas tuo, kad melavo Federalinio tyrimų biuro (FTB) pareigūnams. Jungtinėse Valstijose tai yra baudžiamasis nusikaltimas.

M.Levitiso areštas yra susijęs su tyrimu dėl įtakingo Niujorko senatoriaus demokrato Carlo Krugerio, kuri FTB stebi nuo 2008 m., įtardama jį piktnaudžiaujant savo padėtimi ir darant paslaugas vietos verslininkams mainais į paramą savo rinkimų fondui. Dabar šiame fonde yra 2,1 mln. dolerių – tokia suma negali pasigirti nė vienas kitas vietos politikas.

C.Krugeris, pastaruosiuose rinkimuose surinkęs 93 proc. balsų, atstovauja Bruklino federalinę apygardą, kurioje gyvena daug imigrantų iš buvusios Sovietų Sąjungos, ir dažnai lankosi jų renginiuose.

Atlikdama tyrimą, FTB atsiuntė pas M.Levitisą savo slaptą informatorių, netoli restorano „Rasputin“ esančio naktinio klubo „Heaven Nights“ savininką George‘ą Abdulą. Pastarasis pasiskundė turintis problemų su valdžia dėl prekybos alkoholiniais gėrimais ir paklausė, ar C.Krugeris galėtų jam padėti. M.Levitis atsakė, kad senatorius gali padėti, bet už tai reikės papildyti jo rinkiminį fondą. G.Abdula davė rusui 3 tūkst. dolerių, o pastarasis pasakė, kad 1 tūkst. pasiliks sau už paslaugą, o likusius pinigus atiduos vienam senatoriaus padėjėjui.

M.Levitiso ir G.Abdulos pokalbiai buvo įrašyti ir pateikti teismui.

Neginčijami įkalčiai

M.Levitisas apklausiamas FTB pareigūnų tvirtino, kad niekada nebuvo sutikęs G.Abdulo ir jokių pinigų iš jo neėmė. Tačiau teisėsauga surinko neginčijamų įrodymų – pokalbių įrašus. Tuomet M.Levitiso advokatai ėmė tvirtinti, kad jis melavo apie savo ryšius su C.Krugeriu, o iš G.Abdulos gautus pinigus pasisavino pats.

Teisėsauga taip pat turi įrodymų, kad M.Levitisas pats naudojosi senatoriaus paslaugomis. Kartą, kai restorane „Rasputin“ sanitarijos tarnyba aptiko pažeidimų, jai paskambino žmonės iš C.Krugerio biuro ir išsprendė problemą. Po to rusas pasisiūlė savo restorane surengti senatoriui paramos rinkimo renginį.

Mafijos konfliktai

M.Levitiso šeimai priklausantis prabangus restoranas „Rasputin“ seniai gaubiamas mafijos šešėlio. Advokato giminaitis Leonidas Abelisas praėjusiame dešimtmetyje buvo artimas Rusijos mafijozo Viačeslavo Ivankovo draugas. Pastarojo dėka šį restoraną pavyko perimti iš kito žinomo gangsterio Monios Elsono, kuris šiuo metu atlieka kalėjimo bausmę už nesėkmingą bandymą organizuoti dviejų Kijevo verslininkų žmogžudystę. Pats M.Elsonas restoraną buvo atsikovojęs iš kito įtakingo nusikaltėlio Šalvos Uklebos, pravarde Šaliko.

Prieš keletą metų teisme atsidūrė buvę „Rasputin“ savininkai broliai Michailas ir Aleksejus Micelmacherai. Teisėsauga tvirtino, kad jie restorane buvo įrengę pogrindinius lošimo namus ir prievarta bandė išgauti skolą iš prasilošusio kliento. Nors prokurorai turėjo kaltinimus patvirtinančių vaizdo ir garso įrašų, prisiekusieji kaltinamuosius išteisino.


Šiame straipsnyje: Rusijos mafijaCarlas Krugeris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių