Korumpuotam kinų politikui Bo Silajui – mirties bausmės grėsmė

Kinijoje išnagrinėta bene reikšmingiausia pastarųjų dešimtmečių byla. Vienas populiariausių Komunistų partijos veikėjų Bo Xilai (Bo Silai) apkaltintas dėl korupcijos, jam gresia mirties bausmė.

Kinijos gyventojai Bo Xilai teismą stebi kone kaip muilo operą: internete kasdien skelbiami posėdžių vaizdai, juos komentuoja tūkstančiai kinų. Jie džiaugiasi, kad atsiranda daugiau skaidrumo, nors kritikai teigia, kad tai tik spektaklis. Užsienio žurnalistai į posėdžius patekti negali, Kinijos žiniasklaida – partijos ruporas – Bo Xilai vienbalsiai smerkia. Jis buvo vienas populiariausių Komunistų partijos veikėjų: 30-ies  milijonų Čongčingo gyventojų palaikymas garantavo vis aukštesnius postus. Sėkmę politikui nešė populistiniai pažadai.

Charizmatiško politiko karjeros garbus amžius nestabdė, tačiau jis sulaukė ne tik didžiulio gyventojų palaikymo, bet ir įgijo priešų tarp Komunistų partijos elito. O pernai į viešumą iškilo kaltinimai dėl korupcijos – Bo Xilai vieną po kito prarado įtakingus postus ir stojo prieš teismą dėl kyšininkavimo, piktnaudžiavimo padėtimi ir, pasak Kinijos teismo, „neteisėtų ryšių su daugybe moterų“.

Bo Xilai kaltinimus neigė. Tiesa, pripažino padaręs klaidų, sakėsi nesąs tobulas žmogus- būtent tokie buvo jo paskutiniai žodžiai pirmadienio posėdyje. Bo Xilai net bandė įpinti į istoriją meilės trikampį – jis apkaltino pagrindinį bylos liudininką romanu su savo žmona.

Kova su korupcija Kinijoje tampa valdžios „arkliuku“, juk išvagiamos didžiulės valstybės lėšos.

Nuosprendis Bo Xilai žada būti griežtas, bet bus atskleistas tik rugsėjį. Pagal Kinijos įstatymus, tai gali būti mirties bausmė, tačiau ekspertai spėja, kad tokia baigtis yra mažai tikėtina – partijai būtų mažiausiai naudinga, jeigu Bo Xilai jį palaikantiems kinams taptų kankiniu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių