Komisaras: euro zonai reikia bendro parlamento ir biudžeto

  • Teksto dydis:

Euro zona turėtų turėti savo atskirą parlamentą ir biudžetą, kad būtų sumažinta nelygybė tarp turtingesnių ir varginesnių zonos narių, potencialiai galinti sužlugdyti bloką, pirmadienį paskelbtame interviu sakė Europos Sąjungos ekonomikos reikalų komisaras Pierre‘as Moscovici (Pjeras Moskovisis).

„Reikia sukurti euro zonos biudžetą. O tai nebus įmanoma padaryti be bendros pinigų sąjungos parlamento, kad išlaidas būtų galim kontroliuoti demokratiniu būdu“, – Lenkijos dienraščiui „Rzeczpospolita“ sakė komisaras.

Jo nuomone, gilesnė euro zonos integracija „tiesiog būtina siekiant sumažinti atotrūkį tarp pinigų sąjungą sudarančių ekonomikų“. „Jeigu ir toliau turėsime šiaurę, kuri yra turtingesnė, ir pietus, kurie turi bėdų, kažkuriuo metu bus atmestas Europos projektas“, – sakė komisaras.

P. Moscovici lenkų laikraščiui taip pat sakė, kad euro zonos „parlamentui ir biudžetui reikės ir vykdomosios galios – euro zonos finansų ministro“.

Anot eurokomisaro, Europos Komisija ketina šį trečiadienį „pristatyti būsimos euro zonos integracijos analizę“, o vėliau rengti konsultacijas su bloko narėmis.

Tačiau tokioms reformoms reikėtų visų ES narių pritarimo bei bloko sutarčių pataisų, o Lenkija ir kitos „naujesnės“ rytinės ES narės, nepriklausančios euro zonai, jau pareiškė nepritarsiančios tokiems pakeitimams.

Varšuva nerimauja, kad bus palikta už borto siekiant sukurti „kelių greičių“ Europos Sąjungą, jai besirengiant „Brexit“ procesui. Tokiam scenarijui pritaria įtakingosios Prancūzija ir Vokietija.

Tačiau P. Moscovici sakė, kad „nėra pagrindo nerimauti“, ir pabrėžia, kad jis „atmeta dviejų greičių Europos idėją“ ir kad „Lenkija nėra antrarūšė“ ES narė.

„Esu įsitikinęs, kad tęsime 27 narių integraciją, tačiau suteiksime tiems, kas nori judėti į priekį – šiuo atveju euro zona, galimybę įgyvendinti savo planus“, – sakė ES ekonomikos reikalų komisaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tuoj prasidės ES-exit bumas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių