Kolumbija pradės derybas su Nacionalinės išvadavimo armijos sukilėliais

  • Teksto dydis:

Kolumbijos vyriausybė ir antra pagal dydį šalies sukilėlių grupuotė Nacionalinė išvadavimo armija (ELN) pirmadienį pranešė, kad spalio 27 dieną Ekvadoro sostinėje su prezidentu Juanu Manueliu Santosu (Chuanu Manueliu Santosu) pradės derybas ir sieks „visiškos taikos“.

Abi pusės padarė viską, kad „sukurtų sąlygas, palankias taikai“ iki derybų pradžios, nurodoma bendrame pranešime, kurį paskelbė Venesuelos Užsienio reikalų ministerija Karakase.

Šis žingsnis yra dar viena gera naujiena J.M.Santosui, kuris praėjusią savaitę tapo Nobelio taikos premijos laureatu, bet patyrė skaudų smūgį namuose, kai šalies gyventojai referendume atmetė taikos susitarimą su didžiausia šalies marksistų sukilėlių grupuote – Kolumbijos revoliucinėmis ginkluotosiomis pajėgomis (FARC).

„Laukėme derybų su ELN beveik trejus metus, kad ir su jais užbaigtume ginkluotą konfliktą... Dabar kai pasistūmėsime su ELN, užsitikrinsime visišką taiką“, – sakė J.M.Santosas Bogotoje.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas pranešė, kad ELN išlaisvino civilius įkaitus, o patys sukilėliai paskelbė apie „svarbų pranešimą“ dėl potencialių taikos derybų su vyriausybe.

ELN per pastarąsias dvi savaites jau triskart išlaisvino įkaitų.

Kolumbija ir ELN dėl taikos derybų sutarė kovą. Vyriausybė taip pat derėjosi ir su FARC.

Tačiau vyriausybė sakė, kad negali pradėti derėtis su ELN, kol grupuotė nepaleis visų įkaitų.

Pranešime, paskelbtame Karakase, ELN pažadėjo „inicijuoti įkaitų paleidimo procesą iki spalio 27 dienos“.

Raudonasis Kryžius nurodė, kad ELN kovotojai perdavė naujausią įkaitą, kurio tapatybė nenustatyta, atokioje vietovėje Araukos departamente šalia Venesuelos sienos.

Katalikų Bažnyčios šaltinių duomenimis, tai buvo Nelsonas Alarconas (Nelsonas Alarkonas), kuris buvo pagrobtas prieš tris mėnesius.

Manoma, kad ELN tebelaiko mažiausiai vieną įkaitą, buvusį Kongreso narį Odiną Sanchezą (Odiną Sančesą). Tačiau pranešime apie taikos derybas kalbama apie „du atvejus“, nors daugiau detalių nepateikiama.

O.Sanchezas pasidavė sukilėliams balandį, tam, kad būtų paleistas jo brolis Patrocinio Sanchezas (Patrosinijus Sančesas), buvęs gubernatorius. Pastarasis nelaisvėje praleido beveik trejus metus, todėl pašlijo jo sveikata.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių