Kolumbija pradės derybas su antra sukilėlių grupuote

  • Teksto dydis:

Kolumbijos vyriausybė ketvirtadienį turi pradėti derybas su antra pagal dydį šalies sukilėlių grupuote – Nacionaline išvadavimo armija (ELN), tačiau dėl ginčo įkaitų klausimu iki paskutinės akimirkos tvyro nežinia.

Derybomis – jei jos įvyks – bus pradėtas naujas etapas prezidento Juano Manuelio Santoso (Chuano Manuelio Santoso) pastangose užbaigti daugiau kaip pusę amžiaus trunkantį ginkluotą konfliktą, nusinešusį daugiau kaip 260 tūkst. žmonių gyvybių.

J.M.Santosas, kuris šiemet pelnė Nobelio taikos premiją, jau pasirašė taikos susitarimą su didesne marksistų partizanų grupuote – Kolumbijos revoliucinėmis ginkluotosiomis pajėgomis (FARC).

Tačiau rinkėjai per spalio 2-osios referendumą šį susitarimą atmetė, tad abiem derybų šalims teks viską pradėti nuo pradžių.

Ši nesėkmė sukėlė papildomų kliuvinių taikos procesui su ELN – labiau užsispyrusiu derybų partneriu.

ELN pažadėjo iki derybų Ekvadoro sostinėje Kite pradžios paleisti savo įkaitus, kaip pasielgė FARC prieš derybas Kuboje, prasidėjusias 2012 metais.

Tačiau praėjusią savaitę ELN pasišiaušė – kai vyriausybės vyriausiasis derybininkas paskelbė ultimatumą tai padaryti.

Nuo to laiko nebuvo jokių naujienų apie jų įkaito – ar įkaitų – likimo.

Tai privertė suabejoti, ar derybos prasidės, nors ELN paskelbė, kad jos derybininkai vyksta į Kitą.

„Geros kelionės“, – trečiadienį per „Twitter“ jiems palinkėjo ELN, kuri nurodė, kad delegacijai vadovaus vadas Pablo Beltranas (Pablas Beltranas).

Derybos – jau penktas bandymas siekti taikos su ELN – turi prasidėti 17 val. (penktadienį 1 val. Lietuvos laiku).

Miglota įkaitų padėtis

Kaip ir FARC, ELN susiformavo 1964 metais ir yra kaltinama žmonių žudymu ir grobimu per kruviną ir painų pilietinį karą.

ELN tebelaiko mažiausiai vieną įkaitą – buvusį Kongreso narį Odiną Sanchezą (Odiną Sančesą).

Kolumbija „pagrįstai įsitikinusi“, kad ši partizanų grupuotė paleis O.Sanchezą, sakė vyriausybės vyriausiasis derybininkas Juanas Camilo Restrepo (Chuanas Kamilas Restrepas).

„Esame pagrįstai įsitikinę, nes būtent tokia dvasia ir pasitikėjimas skatina vyriausybę pradėti šiuos dialogus“, – trečiadienį per vakarinę žinių laidą sakė J.C.Restrepo.

Jei O.Sanchezas nebus paleistas, procesas „negalės prasidėti, nes ši vyriausybės sąlyga buvo labai aiški“, o Bogota neįžvelgia priežasčių, „kodėl jos nebūtų galima deramai įvykdyti“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių