Kolumbiją drebina nužudytų civilių byla

Skandalas dėl nužudytų vienuolikos civilių iš posto išvertė Kolumbijos kariuomenės vadą. Generolas Mario Montoya antradienį atsistatydino.

Kiek anksčiau dėl šalį sudrebinusio skandalo iš pareigų buvo atleisti trys generolai ir 24 įvairaus rango kariškiai bei kariuomenėje dirbę pareigūnai. Jie kaltinti susiję su vienuolikos niekuo dėtų civilių nužudymu siekiant pagerinti statistiką apie kariuomenės per mūšius nukautus sukilėlius.

2008 m. pradžioje vienuolika jaunų civilių kariškiai išsivežė iš šalies sostinėje Bogotoje esančių lūšnynų. Skurdžiai gyvenusiems vargetoms buvo pažadėtas darbas. Rugpjūtį ir rugsėjį šių vyrų kūnai buvo rasti masinėse kapavietėse netoli Venesuelos sienos.

Žmogaus teisių gynėjai neabejoja, kad civilius kariškiai nuvežė į vietoves, kuriose dažnai vyksta kariuomenės ir sukilėlių susirėmimai ir čia juos nušovė. Vėliau jų kūnus palaidojo bendrose kapavietėse su nukautais kovotojais. Kariuomenė paskelbė, kad nužudyti civiliai buvo prieš šalies valdžią kovoję sukilėliai.

Kolumbijoje ši byla sukėlė didžiulį atgarsį. Šiuo metu dėl civilių žūties atliekamas tyrimas. BBC žiniomis, daugiau nei 2 tūkst. kariškių ir įvairaus rango valstybės tarnautojų gali būti prisidėję prie panašių žmonių dingimų kaip čia aprašytasis.

Žmonių dingimai Kolumbijoje pastaruoju metu nėra retas reiškinys. Jungtinės Tautos (JT) yra pareiškusios, kad atvejai, kai kariškiai žudo civilius, o paskui priskaičiuoja prie nukautų kovotojų, Kolumbijoje yra "sisteminiai ir plačiai paplitę".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių