Kodėl popiežiai avi raudonus batus?

Raudoni odiniai batai, kuriuos dėvi popiežius, yra ne tik reikšmingas krikščionybės, bet ir istorinis simbolis, rašo Nybooks.com.

Maždaug 500 pr. m. e. raudoni batai etruskams buvo aukščiausios prabangos simbolis. Tokius batus avėjo aristokratai, nes tik jie galėjo įpirkti brangiausiais dažais – „Finikiečių purpurine“ – dažytą odą. Dažai būdavo gaminami iš raudono atspalvio moliuskų kūnų.

Archeologų atrastuose estruskų kapų piešiniuose, ponai pavaizduoti avintys smailianosius raudonus batus. Laikui bėgant, raudonų batų tradiciją perėmė ir Romos patricijai. Kai Romos imperija pripažino krikščionybę, tradicija buvo perduota Kardinolų kolegijai ir popiežiams. XVI a. Popiežius Pijus V raudoną spalvą pakeitė į baltą, todėl dabar liko tik keli raudoni aksesuarai.

Batai pagaminti iš Kiano veislės galvijų odos. Ši veislė į Italiją taip pat atkeliavo kartu  su estruskais.

Popiežius Benediktas XVI raudonus batus iškeitė į kiek kuklesnį, Meksikoje pagamintą rudos spalvos apavą. Kalbama, kad raudoni batai gali simbolizuoti ir pralietą krikščionių kankinių kraują.

Įdomu, kokios tradicijos rinkdamasis apavą laikysis Pranciškus I-asis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O Kristus

O Kristus portretas
tai vaiksciojo basas-na,tegul buna su sandalais,arba pagal poreiki-man atrodo kvaila aveti kazkoki nustatyta prabangu apava-jis privalo buti patogus,o ne kvailu avingalviu ismislas!

raudoni batai reiskia

raudoni batai reiskia portretas
braidyma po pavergtuju ir nuzudytuju kraujo upes, ta pati simbolizuoja ir raudonas kilimas

NA NA

NA  NA portretas
manau , kad raudoni batai parodo jų aistrą ,kuri vis išlenda iš po ilgų ,,sijonų ,, tik vargiai jiems sekasi paslėpti prigimtinius refleksus ,,
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių