Kiribačio valstybė planuoja persikelti

Ramiajame vandenyne esantis Kiribatis norėtų nusipirkti žemės iš Fidžio, kad ten galėtų perkelti savo gyventojus, kuriems grėsmę kelia kylantis jūros lygis.

Tai galėtų būti pirmąja klimato kaitos paskatinta migracija šiuolaikiniais laikais. Kiribačio prezidentas Anote Tongas teigia besiderantis su karine Fidžio vyriausybę dėl 2 tūkst. hektarų žemės, kurioje galėtų įsikurti jo tautiečiai, rašo telegraph.co.uk.

Kai kurios iš 32 Karibačio koralinio atolo salų, kurios išsidėsčiusios abipus pusiaujo, jau dingsta po vandeniu.

Dauguma iš 113 tūkst. salyno gyventojų susispietę Taravoje, administraciniame centre, susidedančiame iš salelių, aplink lagūną išsidėsčiusioje jūrų arkliuką primenančia grandine.

„Tai paskutinė išeitis, toliau kelio nėra. Mūsų žmonės turi išsikelti, nes bangos jau pasiekė mūsų namus ir kaimus“, – kalbėjo A. Tongas.

Anot jo, planuojama pirmiausiai pasiųsti nedidelį skaičių kvalifikuotų darbuotojų, kad jie lengviau įsilietų į Fidžio visuomenę ir teigiamai prisidėtų prie šalies ekonomikos.

„Nenorime, kad 100 tūkst. žmonių iš Kiribačio vienu metu atkeliautų į Fidžį. Jiems reikia susirasti darbo. Jie turi būti ne pabėgėliai, o imigrantai, turintys, ką pasiūlyti, žmonės, turintys vietą bendruomenėje, žmonės, kurie nebus laikomi antrarūšiais piliečiais“, – valstybinei Fidžio televizijai sakė jis.

„Būtina, kad tarptautinė bendruomenė skubiai parengtų finansavimo paketą, kuris padėtų patenkinti tokių šalių, kaip Kiribatis, poreikius“, – pridūrė šalies vadovas.

Jo vyriausybė jau pradėjo įgyvendinti specialią programą, kurios tikslas – kelti žmonių kvalifikaciją, kad jie būtų patrauklesni migrantai.

Kiribačio jaunimas studijuoja Fidžyje įsikūrusiame Pietų Ramiojo vandenyno universitete, kurį kartu įkūrė 12 Ramiojo vandenyno salų šalių.

Tarptautinių santykių dėstytoja universitete Alumita Durulato teigė: „Jie jau dabar gana gerai rengiasi. Jie lavina savo jaunimą, kad jie išgyventų naujose žemėse, į kurias jie ketina keltis.“

810 kvadratinių kilometrų užimanti Kiribačio teritorija nėra pakilusi daugiau kaip 60 centimetrų virš jūros lygio.


Šiame straipsnyje: Kiribatisvalstybėsala

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių