Kirgizijoje surengtas konstitucinis referendumas laikomas įvykusiu

  • Teksto dydis:

Kirgizijos piliečiai sekmadienį dalyvavo referendume dėl konstitucijos pataisų, kuriose be kita ko siūloma stiprinti ministro pirmininko galias, dėl ko šį referendumą kritikuoja opozicija.

Rinkimų apylinkės atsidarė 8 val. vietos (4 val. Lietuvos) laiku iki 20 val. (16 val).

Kirgizijos valdžia referendumą paskelbė įvykusiu, dar nesibaigus balsavimui, kai tik balsavusiųjų skaičius viršijo 30 procentų, nes būtent tiek pagal įstatymą pakanka, kad referendumas būtų laikomas įvykusiu.

Pagrindinis Konstitucijos pataisų iniciatorius buvo prezidentas Almazbekovas Atambajevas ir penkių iš šešių parlamento frakcijų vadovai., pasiūlę 36 pataisas 24 Konstitucijos skyriose ir preambulėje.

„Dar anksti kalbėti apie galutinius rezultatus, bet 17 val. duomenimis (likus 3 val. iki pabaigos) rinkėjų aktyvumas viršijo 30 proc., tad referendumą galima laikyti įvykusiu“, – pareiškė Centrinės rinkimų komisijos vadovė Nuržan Šaildabekova.

Opozicija šią iniciatyvą kritikuoja ir sako, kad referendumu siekta sudaryti galimybę A.Atambajevui užimti premjero postą, kai kitais metais baigsis prezidento kadencija. Pats A.Atambajevas tokius jam priskiriamus kėslus neigia.

Pataisas patvirtinus, premjerui būtų suteikta teisė skirti ir atleisti ministrus ir sričių gubernatorius net nepasitarus su prezidentu. Premjerui priklausytų ir paskutinis žodis tvirtinant valstybės biudžetą.

A.Atambajevo šalininkai sako, kad pataisos padėtų stiprinti parlamento galią ir vyriausybės šakų veiklos kontrolę.

Pataisos uždraustų ir tos pačios lyties asmenų vedybas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių