Kipro lyderiai rengiasi deryboms dėl salos suvienijimo

  • Teksto dydis:

Kipro graikų ir turkų lyderiai sutarė ateinantį mėnesį Šveicarijoje pratęsti savo derybas, siekiant iki 2016 metų pabaigos susitarti dėl padalytos salos suvienijimo, trečiadienį Ženevoje pranešė Jungtinių Tautų (JT) atstovas spaudai.

Kipro turkų lyderio Mustafos Akinci (Mustafos Akindžio) ir Kipro prezidento Niko Anastasiadžio (Nicos Anastasiades) derybos vyks lapkričio 7-11 dienomis ant Pelerino kalno šalia Ženevos ežero.

Derybose taip pat dalyvaus JT pasiuntinys Kiprui, Norvegijos diplomatas Espenas Barthas Eide (Espenas Bartas Eidė), rašoma JT atstovo spaudai išplatintame pranešime.

M. Akinci ir N. Anastasiadis nuo 2015 metų gegužės, tarpininkaujant JT, veda derybas dėl prieš keturis dešimtmečius padalytos salos suvienijimo. 

„Lyderiai išreiškė viltį, kad jų susitikimas Šveicarijoje atvers kelią paskutiniam derybų etapui“, – rašoma JT pranešime.

Iki šiol derybininkams pavyko pasiekti pažangą sprendžiant klausimus dėl valdymo ir valdžios pasidalijimo. Tačiau vis dar nesutariama dėl kai kurių klausimų - pavyzdžiui, teritorinės sąrangos, nuosavybės teisių ir saugumo. 

Pasak JT atstovo spaudai, per susitikimą Šveicarijoje pagrindinis dėmesys „bus skirtas teritoriniams klausimams, taip pat kitoms neišspręstoms problemoms“. 

Kipras yra padalytas nuo 1974 metų, kai įsiveržusios Turkijos pajėgos okupavo salos šiaurę, atsakydamos į Atėnų organizuotą perversmą, kurio tikslas buvo prijungti salą prie Graikijos.

Šios JT remiamos derybos laikomos iki šiol geriausia galimybe suvienyti salą.

2004 metais Kipro turkai pritarė tuometinio JT generalinio sekretoriaus Kofi Annano (Kofio Anano) pasiūlytam planui, bet jį triuškinama balsų dauguma atmetė Kipro graikai.

Tais pat metais vis dar padalytas Kipras įstojo į Europos Sąjungą.

Šiaurinę salos dalį valdo 1983 metais nepriklausoma pasiskelbusi Šiaurės Kipro turkų respublika, kurią pripažįsta tik Turkija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių