Kipro gyventojų skanėstas – migruojantys paukščiai

Kipre praėjusiais metais buvo nelegaliai sumedžiota daugiau nei 1 mln. migruojančių paukščių, kuriuos salos gyventojai tiesiog suvalgė, skelbia naujienų agentūra AFP.

Atlikusi tyrimą, gamtos apsaugos organizacija „Birdlife Cyprus" nustatė, kad per metus šalyje buvo sunaikinta virš milijono paukščių, tokių kaip juodagalvė devynbalsė ar strazdas giesmininkas, kurie yra laikomi populiariu delikatesu Kipro restoranuose. Vieno paukščio patiekalas ten kainuoja  apie penkis eurus, todėl šis neteisėtas, bet pelningas verslas klesti.

„Kipro gyventojai turbūt daugiausiai iš visų europiečių užmuša migruojančių paukščių", - sakė „Birdlife" vadovas Martinas Helicaras.

„Jeigu valdžia nebaus restoranų, Kipras pasieks 1990-ųjų metų lygį, kai kasmet buvo nužudoma apie 10 mln. paukščių", - pridūrė jis.

Griežtų priemonių prieš brakonierius ir restoranus buvo imtasi prieš Kiprui įstojant į Europos Sąjungą 2004 metais, tačiau gamtosaugininkai sako, kad šiuo metu šalies vyriausybei stinga politinės valios išnaikinti šį verslą.

Pagal dabar galiojančius įstatymus, už brakonieriavimą numatyta iki trejų metų laisvės atėmimo bausmė arba 17 tūkst. eurų bauda. Tačiau M.Helicaras teigia, kad kol nebus vykdomi šalies įstatymai, milijonams migruojančių paukščių gresia pavojus.

 

Strazdas giesmininkas, „Scanpix" nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių