Kinijos žiniasklaida siunčia griežtą įspėjimą D. Trumpui

  • Teksto dydis:

Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) yra „diplomatijos naujokas“, kuris turi išmokti neprieštarauti Pekinui dėl tokių klausimų kaip prekyba ir Taivano suverenumas, antradienį pranešė Kinijos valstybinė žiniasklaida ir įspėjo Ameriką, kad šiai gali tekti brangiai sumokėti už patirties stoką.

Protokolą sulaužęs pokalbis telefonu su Taivano prezidente ir po jo sekusi Pekino politiką kritikuojanti išrinktojo prezidento tirada socialiniame tinkle „Twitter“ gali sujaukti trapią pusiausvyrą tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų, rašoma didžiausių Kinijos leidinių vedamuosiuose straipsniuose.

„Trinties provokavimas, Kinijos bei JAV santykių sugadinimas nepadės „padaryti Ameriką vėl didžią“, – sakome pirmame puslapyje išspausdintame straipsnyje užsieniui skirtame komunistų partijos rupore „People's Daily“. Laikraštis turėjo omenyje D. Trumpo rinkimų kampanijos šūkį.

Patriotiškas laikraštis „Global Times“ taip pat išspausdino ilgą straipsnį, smerkiantį D. Trumpo „provokaciją ir melą“.

Sekmadienį D. Trumpas savo „Twitter“ paskyroje parašė du pranešimus, kuriais kritikavo Kiniją, kad ši devalvuoja savo valiutą, apmokestina importą iš JAV ir stato karinius objektus Pietų Kinijos jūroje.

Šie komentarai pasirodė po to, kai D. Trumpą dėl pokalbio su Taivano lydere Tsai Ing-wen (Cai Ing-ven), kuri pasveikino jį su pergale, ėmė kritikuoti JAV ir Kinijos žiniasklaida. Jųdviejų pokalbis sulaužė kelis dešimtmečius trukusią JAV diplomatinę politiką ir pakurstė nerimą dėl to, ar išrinktasis prezidentas ketina imtis griežtos politikos prieš Pekiną.

Nors valstybinė žiniasklaida užsipuolė D. Trumpą, pavadino jį diplomatiškai nepatyrusiu ir aplaidžiu, Kinija nepateikė oficialios savo reakcijos, o užsienio reikalų ministerija atsisakė pakomentuoti, dėl ko kilo šis protrūkis.

Anglų kalba leidžiamo „The Global Times“ nuomonių skilties puslapius užpildė straipsniai, smerkiantys išrinktąjį JAV prezidentą.

Tik priedanga

Viename jų pažymima, kad Kinijos ir JAV santykiai buvo pasiekę subtilią pusiausvyrą tik dėl ilgamečio rūpestingo valdymo, ir perspėjama, kad D. Trumpas „gali sukelti daug triukšmo, bet tai neatleidžia jo nuo galingųjų šalių žaidimo taisyklių“. Be to, straipsnyje rašoma, kad „jis neturi pakankamai išteklių“, jog galėtų provokuojančiai elgtis su Kinija.

„Kiniją kritikuojanti D. Trumpo „Twitter“ žinutė tėra priedanga jo tikriesiems ketinimams – tai yra, elgtis su Kinija kaip su riebia avele ir gauti iš jos gabalą mėsos, – sakoma straipsnyje. – Privalome drąsiai pasipriešinti D.Trumpo provokacijai.“

Dar viename komentare įspėjama, kad D. Trumpas „po kurio laiko išmoks neprieštarauti Kinijai“, ir grasinama „žiauria konkurencija“ su Pekinu, jei JAV parduos daugiau ginklų Taivanui.

Pastarasis straipsnis buvo iliustruotas karikatūra, kurioje pavaizduotas erelis, mėtantis akmenukus į didelę susiraukusią pandą.

Tuo tarpu anglų kalba leidžiamas laikraštis „China Daily“ perspėjo, kad „diplomatijos naujokas“ D. Trumpas turi suvaldyti savo elgesį arba „jo šaliai kils brangiai kainuojančių rūpesčių“.

„Būdamas išrinktuoju prezidentu D. Trumpas gali tikėtis trupučio atlaidumo, net jei jis elgiasi beatodairiškai. Tačiau viskas pasikeis vos jam tapus prezidentu“, – rašo dienraštis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių