Kinijos teismas paliko galioti kalėjimo iki gyvos galvos bausmę Bo Xilai

  • Teksto dydis:

Teismas Rytų Kinijoje penktadienį atmetė nušalinto aukšto rango politiko Bo Xilai (Bo Silai) apeliaciją ir paliko galioti jam skirtą įkalinimo iki gyvos galvos bausmę už kyšininkavimą, korupciją ir įgaliojimų viršijimą, pranešė oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“.

Bo Xilai, kuris kažkada buvo kylanti žvaigždė Kinijos vadovybės sluoksniuose ir pritraukė daug savo populistinės, neva maoistinės politikos sekėjų, rugsėjį buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Jo dramatiškas nuopuolis sukrėtė valdančiąją Komunistų partiją.

Bo Xilai karjerą pernai nutraukė skandalas dėl žmogžudystės – jo žmona Gu Kailai buvo nuteista už britų verslininko Neilo Heywoodo (Nilo Heivudo), kuris buvo šeimos draugas, nunuodijimą.

Trumpame pareiškime viename socialiniame tinkle „Xinhua“ nurodo, kad rytinės Šandongo provincijos aukštasis teismas atmetė jo apeliaciją. Daugiau detalių pranešime nepateikiama.

Buvo mažai tikėtina, kad Bo Xilai verdiktas bus panaikintas, nes teismus kontroliuoja Komunistų partija, kuri jau seniai paskelbė jį kaltu.

Nuo šių metų kovo dirbantis prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) veikiausiai spaus, kad Bo Xilai byla būtų galutinai išspręsta, nes ateinančios kelios savaitės bus itin svarbios jo vyriausybei.

64 metų Bo Xilai, kuris buvo šalies pietvakariuose esančio Čongčingo didmiesčio Komunistų partijos skyriaus vadovas, savo teismo proceso metu netikėtai atkakliai gynėsi ir savo žmonos liudijimus prieš jį vadino pakvaišusios moters, kuri viliasi savo pačios bausmės sušvelninimo, kliedesiais.

Jis ne kartą tvirtino, kad yra nekaltas dėl visų kaltinimų, nors ir pripažino, kad yra priėmęs blogų sprendimų ir padaręs gėdą šaliai dėl savo elgesio su buvusiu Čongčingo policijos viršininku Wang Lijunu (Vang Lidzunu), kuris pirmasis jam pasakė, kad jo žmona tikriausiai nužudė N.Heywoodą.

Wang Lijunas, kuris pernai vasarį buvo pabėgęs į JAV konsulatą netoliese esančiame Čengdu mieste, pernai taip pat buvo pasiųstas už grotų dėl tos žmogžudystės dangstymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių