Kinijos prezidentas: Pekino siūlomą laisvosios prekybos projektą palaiko

  • Teksto dydis:

Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalių lyderiai išreiškė palaikymą Kinijos siūlomai iniciatyvai įkurti milžinišką laisvosios prekybos zoną, antradienį pareiškė Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas).

Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimo dalyviai „patvirtino planą, kaip APEC skatins bei realizuos Azijos ir Ramiojo vandenyno laisvosios prekybos zoną“, Xi Jinpingas sakė per Pekine vykusio forumo uždarymą

Kinijos lyderis pridūrė, kad šis žingsnis „simbolizuoja judėjimo FTAAP link oficialią pradžią“.

21 šalis, priklausanti Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) forumui, sieks įgyvendinti Azijos ir Ramiojo vandenyno laisvosios prekybos zonos (FTAAP) programą žingsnis po žingsnis ir vadovaudamosi bendru sutarimu, sakoma šios grupės pranešime, paskelbtame po dvi dienas Pekine vykusio viršūnių susitikimo.

Pekino pasiūlyta FTAAP iniciatyva kai kurių analitikų yra laikoma projektu, turinčiu atitraukti dėmesį nuo Ramiojo vandenyno partnerystės (TPP) laisvosios prekybos sutarties, kurią palaiko Jungtinės Valstijos, bet į kurią neįtraukta Kinija.

„Susitarėme, kad APEC turėtų įnešti svarbesnių ir reikšmingesnių indėlių kaip inkubatorius, kuriame FTAAP iš vizijos virstų tikrove“, – sakoma APEC lyderių deklaracijoje.

„FTAAP bus realizuojama nepriklausomai nuo APEC – lygiagrečiai APEC procesui. APEC turėtų išlaikyti savo neįpareigojančio savanoriško bendradarbiavimo principus, prisidėdamas prie FTAAP realizavimo“, – pridūrė forumo dalyviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių