Kinijos prezidentas Floridoje susitiks su D. Trumpu

  • Teksto dydis:

Kinijos lyderis Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) keliaus į Floridą, kur balandžio 6–7 dienomis susitiks su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

Kaip informavo Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Lu Kangas, susitikimas vyks prabangiame D.Trumpo kurorte „Mar-a-Lago“.

Vizitas įvyks JAV ir Kinijos santykiuose tvyrant įtampai, kurią išprovokavo ne kartą D.Trumpo išsakyta aštri kritika Pekinui dėl jo prekybos politikos ir nenoro paspausti Šiaurės Korėją dėl jos branduolinės ir raketų programos.

Susitikimo sėkmė gali turėti didžiulės reikšmė užduodant toną tolesniems santykiams tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų.

Dar prieš kelias savaites neatrodė, kad toks susitikimas galėtų įvykti greitu laiku. D.Trumpas sukėlė Pekino įtūžį, kai išsakė abejonių dėl ilgametės „Vienos Kinijos“ politikos ateities, užsimindamas, kad šis principas yra svarstytinas.

Tačiau vasario viduryje paskambinęs Xi Jinpingui, JAV prezidentas jį patikino, kad Vašingtonas toliau gerbs „Vienos Kinijos“ principą. Tai sudarė prielaidas Vašingtonui ir Pekinui pradėti diskusijas dėl prezidentų susitikimo.

Netrukus po prezidentų telefoninio pokalbio Vašingtone apsilankė Kinijos aukšto rango diplomatas Yang Jiechi (Jang Dzieči), o JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas) surengė vizitą į Pekiną. Šių apsilankymų metu, kaip pranešama, buvo suderintos prezidentų susitikimų detalės.

Xi Jinpingas bus antrasis pasaulio lyderis, apsilankęs „Mar-a-Lago“ kurorte nuo tada, kai D.Trumpas buvo prisaikdintas prezidentu. Pats D.Trumpas šį kurortą yra pavadinęs „žiemos Baltaisiais rūmais“.

Atpalaiduojanti kurorto aplinka leis D.Trumpui priimti Kinijos lyderį be valstybiniams vizitams įprastos pompastikos ir protokolo reikalavimų.

Diplomatiniai šaltiniai Pekine naujienų agentūrai AFP sakė, jog norima, kad šie susitikimai leistų prezidentams pažinti vienas kitą, o problemiški klausimai tikriausiai bus palikti deryboms ateityje.

„Šis viršūnių susitikimas tikrai gali būti strateginio skautiško pasisėdėjimo prie laužo ir ekonominio apsikeitimo dovanomis taikingas derinys prieš įsisiautėjant vėlesnėms audroms dėl prekybos, regioninių karštųjų taškų ir žmogiškųjų išteklių klausimų“, – sakė Vašingtone įsikūrusio Carnegie (Karnegio) fondo už tarptautinę taiką viceprezidentas Douglas Paalas (Daglas Polas).

Šiame Palm Biče Floridos valstijoje esančiame kurorte D.Trumpas vasarį susitiko ir žaidė golfą su Japonijos vyriausybės vadovu Shinzo Abe (Šindzu Abe). Tas susitikimas buvo įvardytas kaip proga lyderiams sužaisti kelias golfo partijas aplinkoje, palanki oje užmegzti asmeninius ryšius, kuriuos D.Trumpas laiko labai svarbiais.

Visgi Xi Jinpingas veikiausiai nepalaikys D.Trumpui draugijos golfo lauke.

Kinijos valdančioji komunistų partija smerkia golfą kaip buržuazinę prabangą ir ėmėsi žingsnių uždrausti šio žaidimo, kurį ji sieja su korupcija, pamokas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių