Kinijos premjeras: šalyje būtinos skubios reformos

Kinijos premjeras Wen Jiabao pareiškė, kad reikia skubių reformų, be kurių, anot jo, šalyje gali įvykti tokia tragedija kaip Kultūrinė revoliucija.

Jis kalbėjo po Nacionalinio liaudies kongreso susirinkimo.

Tai buvo paskutinis kongreso susirinkimas prieš vadovybės pasikeitimą, kuris prasidės vėliau šiais metais.

Valdžios perdavimus, vykstantis vienąkart per dešimt metų, prasidės spalį. Manoma, kad viceprezidentas Xi Jinpingas, perims vadovavimą Komunistų partijai iš prezidento Hu Jintao, o vicepremjeras Li Keqiangas turėtų užimti Wen Jiabao postą.

Pasibaigus paskutinei parlamento sesijai Wen Jiabao kalbėjosi su vietos ir užsienio žurnalistais.

Jis pabrėžė, kad Kinijai reikia imtis tiek politinių, tiek ekonominių reformų.  

Reformos, pridūrė jis, turi vykti „palaipsniui ir tvarkingai“ ir būti esminės šalies ekonomikai.

Atsakydamas į vieną iš klausimą, jis teigė, kad Artimųjų Rytų žmonių demokratijos troškimas turi būti gerbiamas ir į jį turi būti sureguota.

„Aš tikiu, kad ši kryptis link demokratijos negali būti sulaikyta jokios jėgos“, – kalbėjo Kinijos premjeras.

Tačiau susideginimus Tibete jis pavadino „ekstremizmu“. Keliolika žmonių, įskaitant vienuolius, susidegino protestuodami prieš Kinijos valdžią Tibete. Žmogaus teisių aktyvistai sako, kad tokių buvo mažiausiai 19.

Spaudos konferencijos pradžioje, pasak BBC, Wen Jiabao buvo susijaudinęs, sakydamas, kad jis apgailestauja dėl ekonominių ir socialinių problemų, kurios buvo šalyje pastarąjį dešimtmetį.    

Kaip šalies lyderis, sakė premjeras, jis turi prisiimti atsakomybę dėl problemų Kinijoje, kurios buvo jam einant pareigas.  

„Vis dar yra erdvės mano darbo pagerinimui“, – kalbėjo Wen Jiabao.

Premjeras dažnai Kinijoje vadinamas „Seneliu Wen“ ir yra pagarsėjęs savo kuklumu, teigia BBC korespondentas Pekine Martinas Patience`as.


Šiame straipsnyje: Kinijarevoliucija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių