Kinijos premjeras: negalime ant savo pečių nešti viso pasaulio naštos

  • Teksto dydis:

Pasaulis negali kliautis vien tik Kinija, kad ši išgelbėtų jį nuo Didžiosios Britanijos sprendimo pasitraukti iš Europos Sąjungos (ES), vadinamojo „Brexit“, sukelto nuosmukio, penktadienį pareiškė Kinijos ministras pirmininkas Li Keqiangas (Li Kečiangas).

Tokį pareiškimą jis padarė po susitikimo su šešių pasaulinių ekonominių organizacijų vadovais. Dar prieš kelias dienas Tarptautinis valiutos fondas (TVF) perspėjo, kad britų sprendimas ateinančiais metais sulėtins pasaulio ekonomikos augimą.

„Atsižvelgdama į finansinius svyravimus, kuriuos sukėlė „Brexit“, Kinija toliau vykdys rinka grindžiamą savo valiutų kurso reformą“, sakė L. Keqiangas. „Mes nestosime į prekybinį ar valiutų kursų karą. Tačiau mes negalime ant savo pečių nešti viso pasaulio naštos“, – pridūrė jis.

Tam, kad paspartėtų pasaulio ekonomikos augimas, būtina gerinti makroekonominį koordinavimą ir didinti makroekonominės politikos skaidrumą, sakė kinų premjeras.

Remiantis balandį TVF paskelbtomis prognozėmis, šiemet pasaulio ekonomika turėtų augti 3,1 proc., o kitąmet – 3,4 proc. Abejų metų prognozes fondas sumažino 0,1 proc. Savo ruožtu Kinijos ūkio prieaugio prognozę šiems metams TVF padidino 0,1 proc. iki 6,6 proc.

Šių metų balandžio-birželio mėnesiais Kinijos ekonomika išaugo 6,7 proc. – tiek pat, kiek ir per pirmus tris šių metų mėnesius. Tačiau per visus praėjusius metus ūkio plėtra sulėtėjo iki 6,9 proc. Tai buvo prasčiausias rodiklis per ketvirtį amžiaus.

L. Keqiangas mano, kad TVF spaudžia Kiniją „išlaikyti augimą ir stabilumą“ ir priduria, kad fondas turėtų „skatinti visas šalis judėti ta pačia linkme“.


Šiame straipsnyje: Li KeqiangasBrexitKinija

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Cha: "Mes nestosime į prekybinį ar valiutų kursų karą. Tačiau mes negalime ant savo pečių nešti viso pasaulio naštos" - o kas laukia Kinijos kai JAV atšauks savo USD?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių