Kinijos premjeras atmeta Taivano ir Honkongo nepriklausomybės galimybę

  • Teksto dydis:

Kinija griežtai priešinsis Taivano „separatizmui“, sekmadienį pareiškė premjeras Li Keqiangas (Li Lečiangas) po konflikto su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Dinaldu Trampu) dėl šios salos.

Jis taip pat pridūrė, kad Honkongo nepriklausomybės siekis „niekur nenuves“.

„Mes ryžtingai priešinsimės ir neleisime plisti separatistinei veiklai dėl Taivano nepriklausomybės“, – sakė Li Keqiangas, atidarydamas metinę Nacionalinio Liaudies Kongreso sesiją.  

„Niekada netoleruosime jokios veiklos – jokia forma ar pavadinimu, kuria būtų siekiama atskirti Taivaną nuo žemyninės Kinijos“, – pabrėžė jis. 

D.Trumpas daugelį nustebino, kai po savo pergalės lapkritį vykusiuose prezidento rinkimuose nusižengdamas protokolui pasikalbėjo telefonu su Taivano prezidente Tsai Ing-wen (Cai Ing-ven).

Vėliau jis išsakė abejonių dėl „Vienos Kinijos“ politikos ateities, užsimindamas, kad šis principas yra svarstytinas. Tai išprovokavo audringą Kinijos reakciją.

Vis dėlto Li Keqiangas sekmadienį tradiciškai ištiesė alyvos šakelę Taivanui, pareiškęs, kad Kinija tęs pastangas stiprinti ryšius su sala, įskaitant didesnes investicijas, kasdienius tiesioginius skrydžius ir didesnį turizmą.

„Žmonės abiejose Taivano sąsiaurio pusėse turėtų atsižvelgti į platesnius valstybės interesus“ ir stengtis dėl „Kinijos susivienijimo“, aiškino premjeras. 

Tuo tarpu Honkonge stiprėja būgštavimai, kad Pekinas vis labiau kišasi į šio pusiau autonominio regiono valdymą, todėl vis garsiau girdimi aktyvistų raginimai siekti apsisprendimo teisės ar netgi nepriklausomybės.  

Šie raginimai smarkiai erzina Pekiną. Li Keqiangas sekmadienį aiškiai atmetė Honkongo nepriklausomybės galimybę.

„Mintis apie Honkongo nepriklausomybę niekur nenuves“, – sakė jis.

Li Keqiango metinė ataskaita Nacionaliniam Liaudies Kongresui –   valdančiosios Komunistų partijos visiškai kontroliuojamam parlamentui – panaši į prezidento metinę kalbą, kurioje išdėstyti svarbiausi vyriausybės veiklos prioritetai ateinantiems metams.   

Nacionalinio Liaudies Kongreso sesija truks iki kovo 15 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių